Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež je obiskal Inuite na daljnem severu

Deli na:
Papež je obiskal Inuite na daljnem severu

Papež Frančišek v Kanadi - Foto: Instagram

Papež Frančišek je svoj prvi obisk Kanade v petek sklenil pri domorodnih Inuitih v prestolnici pokrajine Nunavut Iqaliut na severovzhodu Kanade. Tam se je ponovno opravičil za vse, kar so domorodni otroci Kanade pretrpeli v nekdanjih internatih v upravljanju katoliške cerkve in prosil za odpuščanje.

Papež je obisk začel v ponedeljek v Edmontonu v Alberti, nadaljeval ga je v Quebecu, sklenil pa v Nunavutu, kjer je več sto zbranih nagovoril z besedo "mamianaq", kar v enem glavnih inuitskih jezikov pomeni "oprostite". Že prej je spregovoril nekaj besed v jezikih domorodnih ljudstev Cree, Blackfoot in Nakota.

Kanadske oblasti so se v 19. stoletju odločile, da je treba Indijance asimilirati, kar so nameravali storiti preko njihovih otrok, ki so jih jemali staršem in pošiljali v oddaljene internate. Katoliška cerkev je vodila 60 odstotkov takih državnih šol, skozi katere je šlo okrog 150.000 otrok, starih od štirih do 16 let.

V času šolanja jih je iz različnih razlogov, kot so bolezni in pomanjkanje, daleč od staršev in svojcev umrlo okrog 6000.

Prihajalo je tudi do spolnih zlorab in papež je to prvič omenil v četrtek Quebec Cityju. Inuiti si že več let prizadevajo za vrnitev duhovnika Johannesa Rivoireja v Kanado, da se sooči z obtožnico spolne zlorabe otrok. Kanada je Frančiška uradno zaprosila, naj se ga izroči.

Pri Inuitih je papež dejal, kako veliko zlo je zlomiti vezi med starši in otroki. Dejal je, da mu je zelo žal in prosi za odpuščanje za zlo, ki so ga storili tisti katoliki, ki so sodelovali pri politiki kulturne asimilacije.

Papeža so ponovno tako kot drugje v Kanadi pričakali s tradicionalnim indijanskim plesom, bobni in petjem, kar je bilo v zloglasnih prepovedano.



Odzivi na papežev obisk so bili večinoma pozitivni in večina je verjela v iskrenost njegovih opravičil. Nekaj jih zahteva več in niso zadovoljni. Predsednik skupščine prvih narodov Quebeca in Labradorja Ghislain Picard je dejal, da je od vsakega preživelega posebej odvisno, ali je papežev obisk izpolnil njegova pričakovanja.

Škofovska konferenca Kanade je sporočila, da je obisk pomembna prelomnica pri celjenju ran in pomiritvi, papež pa je pozval kanadske škofe, naj še naprej pomagajo preživelim in njihovim družinam pri celjenju ran.

Papež se je pred odhodom na letalo na kratko srečal še z generalno guvernerko Kanade Mary Simon, ki je prva potomka domorodcev na tem položaju. Že v Quebecu je dejal, da so ga zgodbe domorodnih Kanadčanov med obiskom obogatile in bodo za vedno ostale z njim.

V kanadsko provinco Alberto je papež Frančišek pripotoval v nedeljo, naslednji dan se je v Edmontonu srečal s predstavniki Indijancev in Inuitov s severa države, kjer je tudi končal obisk. V Alberti se je prvič opravičil na kraju, kjer je nekoč stala ena od omenjenih šol, v Edmontonu pa je imel veliko mašo na prostem.

Obiskal je tudi romarsko središče Lac Ste. Anne, v sredo je odletel v provinco Quebec, kjer se je srečal s predstavniki države in imel javni nagovor, v četrtek je imel mašo v nacionalnem svetišču Sainte Anne de Beaupre, zvečer pa še večernice s škofi, duhovniki, diakoni, semeniščniki in pastoralnimi delavci v katedrali-baziliki Notre Dame de Quebec.

V petek zjutraj se je v rezidenci nadškofa srečal še z jezuiti in delegacijo Indijancev iz vzhodne Kanade, nato pa je odletel v Nunavut.