favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protestniki od papeža zahtevali, da prekliče doktrino, zlorabljeno za kolonializacijo

Deli na:
Protestniki od papeža zahtevali, da prekliče doktrino, zlorabljeno za kolonializacijo

Papež Frančišek v Kanadi - Foto: Ansa/STA

Papež Frančišek je v četrtek med drugim obiskal najstarejšo katoliško katedralo na ameriški celini, Sainte Anne de Beaupre približno 30 kilometrov od Quebec Cityja, kjer se je prvič med obiskom Kanade soočil z nekoliko odkritega protesta. Med njegovo mašo so pred oltarjem razvili transparent proti doktrini iz 15. stoletja.

"Prekličite doktrino" je pisalo na transparentu blizu papeža, ki je v pridigi med mašo v katedrali na obrežju Reke svetega Lovrenca zagotavljal, da si Cerkev prizadeva za celjenje ran iz preteklosti in pomiritev.

"Med soočanjem z zlom in Kristusovimi ranami na telesu naših domorodnih bratov in sester smo tudi mi izkusili globoko razočaranje. Zakaj se je to dogajalo? Kako se je to lahko zgodilo v skupnosti tistih, ki sledijo Jezusu?" je vprašal papež.

Doktrina, proti kateri so protestirali domorodni verniki, je papežev edikt iz 15. stoletja, ki je evropske sile pooblastil za kolonializacijo in pokristjanjevanje sveta.

Papež je kasneje še obiskal katedralo Notre Dame v Quebec Cityju, kjer je vodil večernice s škofi, duhovniki, diakoni, semeniščniki in pastoralnimi delavci.


Danes se bo tam v rezidenci nadškofa srečal še z jezuiti in delegacijo Indijancev iz vzhodne Kanade, nato pa odleti daleč na severovzhod, skoraj proti Grenlandiji v pokrajino Nunavut, kjer se bo v mestu Iqualuit srečal s predstavniki Inuitov. Drevi bo obisk končal in poletel proti Evropi.

Papež je prispel v Kanado na - kot je dejal sam - pot pokore v nedeljo. V ponedeljek se je na srečanju z domorodnimi plemeni in ljudstvi v kraju Maskwacis pri Edmontonu, kjer je nekoč stala ena od zloglasnih prisilnih šol oz. internatov za domorodne otroke, opravičil za zlorabe.

Kanadske oblasti so se v 19. stoletju odločile, da je treba Indijance asimilirati, kar so nameravali storiti preko njihovih otrok, ki so jih jemali staršem in pošiljali v oddaljene internate. Katoliška cerkev je vodila 60 odstotkov takih državnih šol, skozi katere je šlo okrog 150.000 otrok, starih od štirih do 16 let.

V času šolanja jih je iz različnih razlogov, kot so bolezni in pomanjkanje, daleč od staršev in svojcev umrlo okrog 6000.

Opravičilo je papež ponovil med veliko mašo na prostem v Edmontonu v torek, od koder je odšel na praznik svete Ane na pot do romarskega središča Lac Ste. Anne, v sredo in četrtek pa je nadaljeval obisk v Quebec Cityju.