stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek prvič sprejel žrtve pedofilskih duhovnikov

Deli na:
Papež Frančišek prvič sprejel žrtve pedofilskih duhovnikov

Foto: Reuters

Papež Frančišek se je dopoldne v Vatikanu prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov. Kot so sporočili s Svetega sedeža, je zasebno srečanje papeža s šestimi žrtvami iz Nemčije, Velike Britanije in Irske potekalo za zaprtimi vrati v papeževi rezidenci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred srečanjem je papež svoje goste povabil k sveti maši v svoji kapeli v Domu svete Marte. V pridigi je obsodil sodelovanje vrha Cerkve pri prikrivanju spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov. Žrtvam se je tudi opravičil za "grehe in zločine", ki so jih nad njimi zagrešili duhovniki.

"Vem, da so te rane vir globoke čustvene in pogosto neustavljive bolečine ter celo obupa. Nekateri so se morali celo soočiti s tragičnim samomorom svojih bližnjih," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dodal je, da ti samomori ležijo na njegovi ter na vesti celotne Cerkve.

Povedal je še, da je današnja prisotnost žrtev pri maši "čudež upanja, ki je premagalo globoko temo". Kot je pojasnil, so spolne zlorabe s strani duhovnikov v številnih žrtvah uničile vero v Boga, drugi pa so se prav zaradi tega še močneje oklenili vere. Svoje goste je še pozval, naj oprostijo tako pedofilskim duhovnikom kot tistim cerkvenim dostojanstvenikom, ki so prikrivali zlorabe.

Prosil je tudi za podporo, da bo papeška komisija za zaščito otrok pred zlorabami lahko sprejela najprimernejšo strategijo v boju proti pedofiliji. "Moramo storiti vse, kar je v naši moči, da se taki grehi ne bodo več zgodili," je poudaril po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA. Ob tem se je zavzel za večji nadzor pri izobraževanju duhovnikov. Dejal je še, da zlorab otrok ne bo več toleriral.


Sledil je pogovor z žrtvami - tremi moškimi in tremi ženskami -, ki je po navedbah Vatikana trajal skoraj tri ure. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je papež Frančišek z žrtvami pogovarjal ločeno, z vsakim gostom okoli pol ure. Žrtve so na pogovorih lahko spremljali svojci ali prijatelji.

Papež je srečanje z žrtvami spolnih zlorab napovedal konec maja na poti z obiska v Izraelu, vendar tedaj ni omenil datuma. Takrat je ocenil, da je spolna zloraba za duhovnika enako hud greh kot satanistične črne maše, poroča dpa.

Katoliško cerkev je pred leti pretreslo razkritje pedofilskih škandalov v več državah, kjer so duhovniki več desetletij spolno zlorabljali otroke. Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI. Slednji se je kot prvi papež leta 2008 prvič srečal z žrtvami pedofilskih duhovnikov med obiskom v ZDA, skupno pa je imel pet tovrstnih srečanj.

Da je Vatikan boj proti pedofiliji vzel resno, kaže tudi nedavna odločitev cerkvenega sodišča v Vatikanu, ki je nekdanjega papeškega odposlanca v Dominikanski republiki Jozefa Wesolowskega spoznalo za krivega spolnih zlorab otrok in ga izključilo iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi spolnih zlorab izključil iz duhovniškega stanu.

Katoliški cerkvi so v preteklosti pogosto očitali, da ne ukrepa v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in da celo ščiti pedofilske duhovnike.