profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek obiskal kliniko za odvisnike v Riu de Janeiru

Deli na:
Papež Frančišek obiskal kliniko za odvisnike v Riu de Janeiru

Foto: Reuters

Papež Frančišek je v sredo v brazilskem Riu de Janeiru obiskal frančiškansko kliniko, kjer se zdravijo odvisniki od mamil. Ob tem je ostro obsodil preprodajalce mamil ter jih označil za trgovce s smrtjo. Papež je v Braziliji na svojem prvem obisku v tujini, odkar je bil marca izvoljen na položaj poglavarja Katoliške cerkve.

V sredo je papež najprej obiskal marijansko svetišče Aparecida med Ridom in Sao Paulom. Tudi tam ga je pričakala velika množica vernikov, oblati pa so bolje poskrbele za varnost kot v ponedeljek, ko so bile razmere precej kaotične.

Med svojo prvo javno mašo v Braziliji je papež v baziliki v Aparecidi vernikom položil na dušo, naj se odpovedo minljivim idolom, ki skušajo nadomestiti boga. "Denar, uspeh, moč, užitek. Občutek osamljenosti in praznine v srcu številne ljudi pogosto vodi k iskanju zadovoljstva v teh minljivih idolih," je dejal v baziliki, ki vsako leto pritegne 11 milijonov vernikov.

Na koncu je obljubil, da se bo vrnil leta 2017, ko bo minilo 300 let, odkar so ribiči v tamkajšnji reki našli črn kip Marije. Mariji iz Aparecida zato pravijo tudi "črna Marija" in svetišče je eno od najpomembnejših v celotni Latinski Ameriki.


Ob vrnitvi v Rio, kjer poteka Svetovni dan mladih, je papež najprej obiskal v kapelici klinike frančiškane, nato pa se je srečal z invalidi in odvisniki. S tem je utrdil svoje sporočilo, da mora Cerkev skrbeti za revne, trpeče in tiste, ki jih je družba izločila.

Odvisniki so mu pripovedovali o svojih izkušnjah, papež pa jih je objemal in tolažil. Pozval je k pogumnim dejanjem družbe kot celote proti trgovini z mamili, ki uporablja nasilje in seje seme trpljenja in smrti.

Zavrnil je legalizacijo mamil in dejal, da se je potrebno soočiti s problemi, ki so temelj te nadloge. Potrebna je večja pravičnost, izobraževanje mladih o vrednotah in pomoč ljudem v težavah, je prepričan.

Danes se bo papež na svetovno znani plaži Copacabana v Riu prvič pridružil več sto tisoč mladim udeležencem Svetovnega dneva mladih. Obiskal bo tudi favelo Varginha, se srečal z županom mesta in blagoslovil olimpijske zastave.