opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Magazin

Poljakom ni uspelo najti nacističnega vlaka z zlatom

Deli na:
Poljakom ni uspelo najti nacističnega vlaka z zlatom

Foto: Reuters

Dokazov za obstoj nacističnega vlaka, ki naj bi tovoril zlato in dragocenosti ter se nahajal nekje pod zemljo na Poljskem, ni, so sporočili raziskovalci. Domnevno odkritje vlaka, ki naj bi izginil pred 70 leti, je na Poljskem povzročilo pravo iskalno mrzlico, potem ko naj bi sledi o njegovem obstoju na jugozahodu države našla dva moška.

Strokovnjaki iz priznane akademije za rudarstvo v poljskem Krakovu so ocenili, da bi na rudarskem območju blizu mesta Walbrzych lahko obstajal skrit podzemni predor, vlaka pa da skoraj zagotovo ni.

Septembra letos sta Poljak Piotr Koper in Nemec Andreas Richter zatrdila, da je nekje od osem do deset metrov pod zemljo zakopan skoraj 100 metrov dolg vlak. Po njunem prepričanju naj bi bili na vlaku večinoma prototipi orožja, a glede na lokalne legende naj bi bili med tovorom zlato, dragulji in umetnine, ki so jih nakradli nacisti.

Nacisti naj bi vojne ujetnike prisilili v kopanje mreže predorov na tem območju, nekateri lokalni prebivalci pa so trdili, da so želeli nacisti z zlatom pobegniti pred bližajočo se Rdečo armado. Po legendi naj bi se vlak v zadnjih dneh druge svetovne vojne odpravil iz zahodnega mesta Wroclaw in nato skrivnostno izginil v okolici mesta Walbrzych.

A geolog Janusz Madej je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da njegova raziskovalna ekipa ni našla dokazov o obstoju vlaka, mogoče pa se na tem območju nahaja predor. A Koper in Richter vztrajata, da bo nadaljnje iskanje obrodilo sadove in bodo našli vlak globoko v predoru.

loading...
Loading...