Revija Reporter
Svet

Papež Frančišek je sprejel žrtve spolnih zlorab čilskih duhovnikov

STA

28. apr. 2018 12:00 Osveženo: 12:01 / 28. 4. 2018

Deli na:

Papež Frančišek

Profimedia

Papež Frančišek je v petek začel zasebna srečanja s tremi žrtvami spolnih zlorab čilskih katoliških duhovnikov. Prvi dan se je srečal z Josejem Andresom Murillo, danes in v nedeljo pa se bo ločeno sestal še z drugima dvema žrtvama, Juanom Carlosom Cruzom in Jamesom Hamiltonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Vatikana so sporočili, da se jim papež zahvaljuje, da so sprejeli njegovo vabilo, saj jih želi prositi za odpuščanje, podeliti z njimi bolečino in svoj sram zaradi tega, kar so pretrpeli. Predvsem pa želi prisluhniti vsem njihovim predlogom, kako preprečiti ponovitev teh strašnih dejanj. Papež bo sprejel vsakega posebej in jim bo pustil govoriti kolikor bo potrebno, je dodal.

Andres Murillo je pred srečanjem izrazil upanje, da bodo glede na obseg spolnih zlorab v katoliški cerkvi v Čilu pogovori kmalu obrodili sadove. Poudaril je, da bodo govorili v imenu žrtev duhovnika pedofila Fernanda Karadime.

Juan Carlos Cruz je povedal, da je kljub toplemu sprejemu zelo težko biti v Vatikanu. Dodal je, da želi opozoriti na "kulturo zlorab in prikrivanja med škofi". Dodal je, da bodo papežu poimensko navedli duhovnike, ki spolno zlorabljajo otroke, tudi kardinala, ki je blizu papežu, navaja AFP.

Papež je sredi meseca priznal, da je zagrešil "resne napake pri oceni in dojemanju situacije" v Čilu glede spolnih zlorab, ki naj bi jih v državi zagrešili katoliški duhovniki. Kot je zapisal v pismu čilskim škofom, jih bo poklical v Rim, da se pogovorijo o preiskavi domnevnega prikrivanja zlorab.

Med januarskim obiskom Čila je papež stopil v bran škofu Juanu Barrosu, ki se je soočal z obtožbami, da je prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil kasneje obsojeni duhovnik Karadima.

Frančišek je takrat izrazil prepričanje v nedolžnost Barrosa, češ da proti njemu ne obstaja niti najmanjši dokaz. Kasneje se je žrtvam zlorab opravičil in v Čile poslal malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, da zbere morebitne dokaze.