pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

1719439745-dsc05998-1719439670714 Njena.si

Oglejte si kmetijo, ki jo bo obnovil zmagovalec ...

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Svet

Papež Frančišek danes v Trstu, a slovenskih vernikov niso spustili zraven

Deli na:
Papež Frančišek danes v Trstu, a slovenskih vernikov niso spustili zraven

Papež Frančišek - Foto: Profimedia

Papež Frančišek, ki Slovenije še ni obiskal, se bo danes mudil v neposredni bližini, v Trstu, kjer bo z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji. Maše, pri kateri bo slišati tudi slovenščino, se bodo med več tisoč italijanskimi verniki udeležili tudi visoki slovenski cerkveni predstavniki.

Na povabilo tržaške škofije se je bodo udeležili predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak. Navada namreč je, da se, ko papež obišče neko državo, k udeležbi na katerem od dogodkov povabi tudi sosednje škofovske konference.

Na maši pa ne bo drugih vernikov iz Slovenije, saj so dovolilnice delile samo župnije v Italiji. Pri bogoslužju s papežem bo sicer navzoča tudi slovenščina, saj bodo v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj.


Sveti oče bo v Trst prispel ob 8. uri s helikopterjem. V kongresnem centru se bo srečal s predstavniki italijanskih civilnih in cerkvenih oblasti, pa tudi z delegati socialnega tedna, med katerimi bodo tržaški Slovenci, ki bodo prav tako prisotni na maši in v pevskem zboru. Sledilo bo srečanje s predstavniki vseh veroizpovedi v Trstu ter delegacijo tržaške univerze, ki praznuje 100. obletnico, ter invalidi in skupino beguncev.

Mašo z začetkom ob 10.30 bo papež daroval na osrednjem tržaškem trgu, z več tisoč zbranimi pa bo zmolil tudi molitev angelovega čaščenja. Povratek papeža v Vatikan s helikopterjem je predviden ob 12.30.

Nazadnje se je 87-letni papež Frančišek v neposredni bližini Slovenije mudil leta 2014, ko je ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne daroval mašo v kraju Sredipolje v gorški pokrajini. Slovenije še ni obiskal. Obiskal jo je le Janez Pavel II., in sicer maja 1996 in septembra 1999, ko je slovenskega škofa Antona Martina Slomška razglasil za blaženega.