sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek danes pred ameriškim kongresom

Deli na:
Papež Frančišek danes pred ameriškim kongresom

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo v okviru obiska v ZDA danes nagovoril ameriški kongres, v katerem prevladujejo konservativni republikanci. Ti med drugim niso naklonjeni njegovim stališčem o podnebnih spremembah ter nasprotovanju pehanja za denarjem, zato mnogi njegov govor pričakujejo z nestrpnostjo.

Ameriški katoliki in bolj liberalni Američani se obiska zelo veselijo, drugače pa je s konservativnimi Američani, ki so v veliki večini kristjani, vendar pa pri njih Frančišek ni priljubljen, ker manj izpostavlja nasprotovanje Cerkve homoseksualnosti in splavu ter bolj skrb za revne in okolje.

Katoliška cerkev v ZDA je velika opora priseljencem iz Latinske Amerike, tako zakonitim kot nezakonitim, in papež prihaja v ZDA v času, ko republikanski politiki govorijo o gradnji zidu na južni meji in izgonu milijonov. Med njimi je tudi edini kongresnik slovenskega rodu, republikanec iz Arizone Paul Gosar, ki je povedal, da bo papežev govor bojkotiral.

Papež je v ZDA s Kube prispel v torek, ko sta ga na vojaškem letališču Andrews pri Washingtonu pričakala predsednik ZDA in prva dama Michelle Obama.

Obisk bo nadaljeval v New Yorku, kjer bo obiskal muzej 11. septembra in katoliško šolo v Harlemu. Vrhunec obiska v ZDA in glavni razlog za njegovo deseto potovanje na tuje pa bo v soboto v Philadelphii, kjer bo potekalo svetovno srečanje družin. Iz Philadelphie ga bo na letalo pospremil podpredsednik ZDA Joseph Biden s soprogo Jill.