Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letta gre po podporo v italijanski senat, nato pa v Berlin k Merklovi

Deli na:
Letta gre po podporo v italijanski senat, nato pa v Berlin k Merklovi

Foto: Reuters

Potem ko je vlado italijanskega premiera Enrica Lette v ponedeljek potrdila italijanska poslanska zbornica, bo danes o njej odločal še senat. Letta se medtem komaj dva dni po svojem imenovanju odpravlja na prvi obisk, in sicer bo potoval v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.

Letta je v ponedeljek v poslanski zbornici dobil jasno zaupnico; njegovo vlado je podprlo 453 poslancev, 153 jih je bilo proti, 17 pa se jih je vzdržalo.

Pred glasovanjem o zaupnici je Letta v poslanski zbornici predstavil tudi program svoje vlade. Poudaril je, da zgolj varčevalne politike ubijajo državo in da Italija ne more več čakati na ukrepe za rast. Med drugim je napovedal boj proti brezposelnosti in zmanjšanje davčnega bremena za posameznike in podjetja, a brez dodatnega zadolževanja.

Italijanski premier je ob tem poudaril, da si bo za omilitev varčevalnih ukrepov prizadeval tudi na mednarodni ravni. Med drugim je napovedal pot v Bruselj, Pariz in Berlin.

K nemški kanclerki se bo podal že danes, pogovori pa naj bi se osredotočili predvsem na težak finančni položaj Italije. Letta je sicer močno naklonjen trdnejšemu povezovanju Evrope. Gospodarska unija brez politične unije po njegovih besedah nima nobene prihodnosti.

Letta je 22-članski kabinet sestavil iz velike koalicije med levo Demokratsko stranko, desnim Ljudstvom svobode Silvia Berlusconija in sredinsko Državljansko izbiro Maria Montija.