Revija Reporter
Svet

Panika v Bruslju: bodo Janša in ekipa v Ukrajini sprožili tretjo svetovno vojno?

I. K.
53 20.970

15. mar. 2022 16:36 Osveženo: 18:55 / 15. 3. 2022

Deli na:

Češki premier Petr Fiala je razkril prizor z vlaka za Kijev.

Twitter

Obisk treh premierjev, slovenskega Janeza Janše, poljskega Mateusza Morawieckega in češkega Petra Fiale v Kijevu skrbi visoke bruseljske uradnike in stalne predstavnike EU in Nata. Svetovalec poljskega premierja je medtem sporočil, da so Janša, Morawiecki in Fiala prispeli v Kijev.

»Evropski uradniki pravijo, da je obisk poljskega, češkega in madžarskega voditelja njihova individualna pobuda brez mandata Evropskega sveta. Predsednik Evropskega sveta Michel je opozoril na varnostno tveganje takšnega potovanja, ko je bil obveščen o njihovem načrtu,« piše novinar Dave Keating, specializiran za EU.

Ob tem sprašuje strokovnjake za Nato: »Ali bo Nato v primeru, če bo predsednik vlade njegove članice ubit na vojnem območju, to smatral za napad in sprožil člen 5? Ali bo razlika v primeru naklepnega uboja ali nenamernega?«

Keating še piše, da je poljski premier o možnem obisku Kijeva, ki je bil potrjen ponoči, na petkovem vrhu EU obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ne pa tudi drugih članic EU in Nata. Drugi stalni predstavniki EU v Bruslju so po njegovih besedah zaskrbljeni nad tem obiskom, saj lahko sproži tretjo svetovno vojno.

»Eden od premierjev, ki so vstopili v vojno območje, je tudi slovenski populistični vodja Janez Janša, ki ga čakajo prihodnji mesec volitve in je razvpit po tesnih povezavah z Orbanom in Trumpom. V predvolilni kampanji se primerja z ukrajinskim predsednikom Zelenskim,« še piše Keating.