Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Padli kitajski politik Bo Xilai izključen iz parlamenta; naslednji korak - sodišče

Deli na:
Padli kitajski politik Bo Xilai izključen iz parlamenta; naslednji korak - sodišče

Foto: Reuters

Nekdaj vplivni kitajski politik Bo Xilai je bil izključen iz kitajskega ljudskega kongresa. Obenem je bivši partijski šef v metropoli Chongqing izgubil imuniteto, s čimer se je odprla pot za sodni pregon. Pristojni organi so tako že sprožili kazensko preiskavo proti njemu, poročajo kitajski državni mediji.

Ob pripravah na bližnji kongres vladajoče komunistične partije, na katerem bo prišlo do zamenjave vodstva, se je na Kitajskem glasno ugibalo o usodi nekoč zelo vplivnega politika.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je danes poročala, da je stalni komite kitajskega ljudskega kongresa Boja odstavil s položaja že konec minulega meseca, a je novico sporočil šele danes na svoji redni seji.

Kasneje je Xinhua še sporočila, da je pristojni vrhovni pravobranilec sprožil preiskavo proti Boju in "odredil prisilne ukrepe v skladu z zakonom".

Zdaj se zastavlja vprašanje, kdaj se bo začelo sojenje proti Boju zaradi vrste očitanih mu kaznivih dejanj. Nekateri poznavalci menijo, da se bo sojenje začelo po kongresu partije.

Bo je bil že pred tem izključen iz komunistične partije, državni mediji pa so takrat poročali, da ga čaka "roka pravice".

Oblasti so s tem poskušale popraviti škodo po škandalu, ki ga je sprožil umor britanskega poslovneža, zaradi katerega je bila obsojena Bojeva soproga. Bo je pred škandalom, ki je dodobra pretresel kitajsko politiko, veljal za kandidata za enega vodilnih položajev v partiji.