Revija Reporter
Svet

Padec Afganistana: se nam res obetajo reke beguncev na mejah?

Ivan Puc
85 463

22. avg. 2021 20:00

Deli na:

Prihod talibanov je povzročil kaos na letališču v Kabulu.

Reuters

»To je nesrečna zgodba, tragedija Zahoda,« nam je ob vzpostavljanju novega islamskega emirata dejal poznavalec razmer v Afganistanu nekdanji veleposlanik v ZDA dr. Božo Cerar. Pojasnil je, zakaj bi vendarle lahko ZDA umik izpeljale drugače, kot so to storile brez pravega načrtovanja in lahkomiselno.

Zakaj mislimo, da bo nekdo drug namesto nas hodil po kostanj v žerjavico. Se bo Evropa zdramiti EU in bo sposobna vleči poteze in se odzivati v skladu s svojimi interesi?



Bo Nato še v nacionalnem interesu ZDA?

Govorili smo z visokim častnikom Slovenske vojske, ki je vodil enega od kontingentov na Natovi misiji Isaf, in ga povprašali, ali gre za poraz zavezništva Nato? Nato je bil poražen, če bi bila njegova naloga vzpostaviti delujočo oblast.

Geopolitični analitik Laris Gaiser je pojasnil, zakaj jer bila vojna v Afganistanu, opredeljena kot vojna proti terorizmu, izgubljena od samega začetka.

Zakaj Laris Gaiser meni, da sta - čeprav je v navadi, da se za vse slabo krivi Donalda Trumpa - v resnici edina odgovorna za poraz, ki smo mu priča, nekdanji ameriški predsednik Barrack Hussein Obama in njegov takratni podpredsednik, danes predsednik ZDA Joe Biden?

Zaradi katerih razlogov se afganistanski vojaki niso borili? Kakšen je smisel spopada, če veš, da so o usodi tvoje države že odločili drugi? Kakšen je smisel spopada, ko te vsi zapustijo?

Bo uspelo Zahodu zajeziti posledice poraza z drugačnim politično-gospodarskim angažiranjem v Afganistanu?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24