rebernik1 Svet24.si

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

traktor, nesreča Svet24.si

Norbert izkrvavel pred njenimi očmi, ko sta s ...

ženski Dobra karma

Ne sodite ljudi – ne po preteklosti ne po ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

resnicnostni sovi salome Njena.si

Salome si je na roko tetovirala svojo največjo ...

vatroslav z družino Njena.si

Ljubezen na vasi: Takole Vatroslav razvaja svoji ...

Magazin

Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik

Deli na:
Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik

Melania Trump je prerezala trak in slovesno odprla Washingtonov spomenik. - Foto: Reuters

Prva dama ZDA Melania Trump je v četrtek skupaj z osnovnošolci slovesno odprla prenovljeni Washingtonov spomenik, to je 169 metrov visok kamniti obelisk sredi travnika National Mall, ki je bil od avgusta 2016 zaprt zaradi prenove. Prva dama ZDA se je tudi popeljala z novim dvigalom do vrha spomenika v čast prvemu predsedniku ZDA.

Vstopnice za ogled Washingtona z vrha obeliska, ki ga osvetljujejo nove varčne luči za boljšo vidnost ponoči, so nemudoma pošle. Spomenik je najvišja zgradba v Washingtonu. Ko je bil odprt, je imel povprečno po 500.000 obiskovalcev na leto.

Spomenik, ki je bil v času odprtja leta 1888 kratek čas najvišja stolpnica na svetu, dokler ga leta 1889 ni prehitel pariški Eifflov stolp, so zaprli zaradi obnove dvigala in za gradnjo novega prostora za varnostni pregled turistov. Slednjega so morali postaviti po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Do zaprtja leta 2016 so varnostne preglede opravljali v začasnem šotoru.

Obnovitvena dela so zamujala, saj je bilo uvodoma predvideno, da bo spomenik spet dostopen že letošnjo pomlad.

Zaradi sumov o kontaminirani zemlji okrog spomenika se je Nacionalna služba za parke odločila, da položi zaščitno plast kovine nad podzemnim vodovodnim sistemom

Novo dvigalo bo popeljalo turiste do 152 metrov visoke razgledne ploščadi. Prvo dvigalo je po odprtju spomenika za pot na vrh potrebovalo deset minut, z novim dvigalom bo pot trajala malo več kot minuto. Ker se je staro dvigalo pogosto kvarilo, so obiskovalci na vrh spomenika včasih morali peš po 897 stopnicah.

loading...
Loading...