navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Magazin

Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik

Deli na:
Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik

Melania Trump je prerezala trak in slovesno odprla Washingtonov spomenik. - Foto: Reuters

Prva dama ZDA Melania Trump je v četrtek skupaj z osnovnošolci slovesno odprla prenovljeni Washingtonov spomenik, to je 169 metrov visok kamniti obelisk sredi travnika National Mall, ki je bil od avgusta 2016 zaprt zaradi prenove. Prva dama ZDA se je tudi popeljala z novim dvigalom do vrha spomenika v čast prvemu predsedniku ZDA.

Vstopnice za ogled Washingtona z vrha obeliska, ki ga osvetljujejo nove varčne luči za boljšo vidnost ponoči, so nemudoma pošle. Spomenik je najvišja zgradba v Washingtonu. Ko je bil odprt, je imel povprečno po 500.000 obiskovalcev na leto.

Spomenik, ki je bil v času odprtja leta 1888 kratek čas najvišja stolpnica na svetu, dokler ga leta 1889 ni prehitel pariški Eifflov stolp, so zaprli zaradi obnove dvigala in za gradnjo novega prostora za varnostni pregled turistov. Slednjega so morali postaviti po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Do zaprtja leta 2016 so varnostne preglede opravljali v začasnem šotoru.

Obnovitvena dela so zamujala, saj je bilo uvodoma predvideno, da bo spomenik spet dostopen že letošnjo pomlad.

Zaradi sumov o kontaminirani zemlji okrog spomenika se je Nacionalna služba za parke odločila, da položi zaščitno plast kovine nad podzemnim vodovodnim sistemom

Novo dvigalo bo popeljalo turiste do 152 metrov visoke razgledne ploščadi. Prvo dvigalo je po odprtju spomenika za pot na vrh potrebovalo deset minut, z novim dvigalom bo pot trajala malo več kot minuto. Ker se je staro dvigalo pogosto kvarilo, so obiskovalci na vrh spomenika včasih morali peš po 897 stopnicah.

loading...
Loading...