vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Korupcije osumljene savdske mogočneže naj bi v priporu mučili

Deli na:
Korupcije osumljene savdske mogočneže naj bi v priporu mučili

Foto: Reuters - Al Valid bin Talal

Vidni Savdijci, ki so jih savdske oblasti minulo leto pridržale v protikorupcijski raciji, naj bi bili podvrženi prisilam in fizični zlorabi, poroča ameriški časnik New York Times. Osumljenci naj bi živeli v strahu in negotovosti tudi po izpustitvi.

Glede na navedbe savdskih oblasti so v poravnavah s številnimi od osumljenih - vseh skupaj je bilo aretiranih 381 - zbrali 107 milijard dolarjev, in sicer v obliki nepremičnin, obveznic in gotovine. Sredstva so jim osumljenci predali v zameno za svobodo.

Številni med njimi, vključno princi, ministri in tajkuni, so sicer še vedno pod vojaškim nadzorom, nekateri celo nosijo zapestnice, s katerimi sledijo njihovemu gibanju, piše časnik, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot dodaja, so nekaterim od priprtih v luksuznem hotelu Ritz-Carlton v Rijadu odrekali spanec, z njimi so grdo ravnali, jih zasliševali s pokritimi glavami in jih na koncu prisilili v predajo velikega dela premoženja. Časnik se pri svojih trditvah sklicuje na navedbe sorodnikov in sodelavcev priprtih.

17 izmed osumljencev je zaradi domnevnih zlorab moralo na zdravljenje, savdski general Ali al Kahtani naj bi v priporu celo umrl. Na njegovem telesu naj bi bili znaki mučenja, so za časnik navedle priče.

Med priprtimi so bili sicer tudi milijarder, princ Al Valid bin Talal, nekdanji vodja narodne garde, princ Miteb bin Abdulah, gradbeni magnat Bakr bin Laden in medijski mogotec Valid al Ibrahim.

New York Times je o zlorabah pisal pred obiskom savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v ZDA. Prav Salman naj bi stal za racijo lani novembra, da bi utrdil svojo oblast.

Loading...