Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Osem let po jedrski katastrofi odprli plažo nedaleč od Fukushime

Deli na:
Osem let po jedrski katastrofi odprli plažo nedaleč od Fukushime

Foto: Reuters - Razdejanje, ki ga je pred petimi leti povzročil cunami.

Japonsko mesto Minamisoma je danes uradno ponovno odprlo plažo Kitaizumi okoli 25 kilometrov severno od močno poškodovane jedrske elektrarne Fukushima. Plaža je bila pred jedrsko katastrofo leta 2011 priljubljeno mesto za surfanje, na njej so izvedli več nacionalnih in svetovnih prvenstev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V vodo se je danes podala navdušena množica, dpa povzema poročanje japonske tiskovne agencije Kyodo. "Odraščala sem s pogledom na to morje. Povratek sem prvič v devetih letih zbuja nostalgične občutke," je povedala prebivalka Sayaka Mori, ki se je po plaži sprehajala z možem in tremi otroki.

Hiša Morijeve je nekoč stala ob plaži, a jo je odnesel cunami. Ta je bil posledica močnega potresa, ki je skupaj s poplavnim valom razdejal obalna območja in zahteval več kot 18.500 življenj.

Dvojna naravna katastrofa je močno poškodovala tudi elektrarno Fukushima Daiichi, v kateri so se stalile jedrske sredice v reaktorjih. Oblasti so zaradi sevanja z območja evakuirale več sto tisoč ljudi.

V zadnjih letih je japonska vlada znova dopustila vračanje v mesta v okolici nuklearke, ki leži okoli 230 kilometrov severovzhodno od Tokia. A to vračanje zaradi strahu pred kontaminacijo poteka precej počasi.

Loading...