peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Osem let po jedrski katastrofi odprli plažo nedaleč od Fukushime

Deli na:
Osem let po jedrski katastrofi odprli plažo nedaleč od Fukushime

Razdejanje, ki ga je pred petimi leti povzročil cunami. - Foto: Reuters

Japonsko mesto Minamisoma je danes uradno ponovno odprlo plažo Kitaizumi okoli 25 kilometrov severno od močno poškodovane jedrske elektrarne Fukushima. Plaža je bila pred jedrsko katastrofo leta 2011 priljubljeno mesto za surfanje, na njej so izvedli več nacionalnih in svetovnih prvenstev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V vodo se je danes podala navdušena množica, dpa povzema poročanje japonske tiskovne agencije Kyodo. "Odraščala sem s pogledom na to morje. Povratek sem prvič v devetih letih zbuja nostalgične občutke," je povedala prebivalka Sayaka Mori, ki se je po plaži sprehajala z možem in tremi otroki.

Hiša Morijeve je nekoč stala ob plaži, a jo je odnesel cunami. Ta je bil posledica močnega potresa, ki je skupaj s poplavnim valom razdejal obalna območja in zahteval več kot 18.500 življenj.

Dvojna naravna katastrofa je močno poškodovala tudi elektrarno Fukushima Daiichi, v kateri so se stalile jedrske sredice v reaktorjih. Oblasti so zaradi sevanja z območja evakuirale več sto tisoč ljudi.

V zadnjih letih je japonska vlada znova dopustila vračanje v mesta v okolici nuklearke, ki leži okoli 230 kilometrov severovzhodno od Tokia. A to vračanje zaradi strahu pred kontaminacijo poteka precej počasi.

loading...
Loading...