901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štuhec: Niso vsi isti, ker eni pijejo kavo v Zvezdi, drugi pa cikorijo na Dobu

Deli na:
Štuhec: Niso vsi isti, ker eni pijejo kavo v Zvezdi, drugi pa cikorijo na Dobu

Foto: Jože Biščak

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se je danes zbrala še posebej velika množica protestnikov, ki je prišla izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že 60. dan v zaporu.

V Odboru 2014 z "žalostjo, ogorčenjem in strahom spremljamo poskuse osebnih diskreditacij in diskreditacij," praijo organizatorji zborovanj. Opozarjajo zlasti na izjavo dr. Dragana Petrovca, ki je podpornike Odbora 2014 "povsem neprimerno, nedostojno, žaljivo in sovražno" označil za "zametek drhali".

"Zagovorniki človekovih pravic in temeljnih svoboščin na Slovenskem smo za 'uglednega' pravnika in penologa postali drhal. Gre za izjavo popolnoma nevredna resnega in odgovornega človeka, kakor tudi objave v mediju, ki ga financiramo vsi državljani," so ogorčeni v odboru.

"Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000," je množico uvodoma spodbujal Damir Črnčec. "Vztrajali bomo dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov."

"Po komunističnem prevzemu oblasti je bilo veliko politično montiranih procesov, justičnih umorov," je opozorila Andreja Valič Zver. "Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo."

"Naša temeljna pravica je, da izrazimo nestrinjanje s sodstvom na dostojanstven način. Mi to tukaj dokazujemo," je odločna Valič Zverova.

Alenka Jeraj pravi: "Tranzicija ni uspela, saj nismo presegli starih vzorcev razmišljanja."

Spomnila je, da je Janez Janša že 60. dan v zaporu dodala: "Tiščijo glavo v pesek, da ne bo posledic, ko bo Janša na prostosti."

"Rekli so nam, da s shodi rušimo pravno državo. To pa ni mogoče, ker mora biti nekaj najprej zgrajeno," kritikom odgovarja Žan Mahnič. Dodaja: "Ni prav, da je sodna veja oblasti več kot drugi dve in misli, da proti njej ni mogoče protestirati. To ni pravna država!"

Mahnič zahteva, "naj sodna veja oblasti dokaže, da ni orodje paradržave in Janšo nemudoma izpusti!!"

Matevž Tomšič je odgovoril na diskreditacije Odbora 2014, ki po njegovem "pomenijo ustrahovanje tistih, ki si drznejo zoperstavljati neosocialističnemu režimu." Napadov so deležni vsi, "ki se zbiramo na tem mestu, da bi na civiliziran način izrazili protest zoper stanje v slovenskem pravosodju," pravi Tomšič in spomnil na izjavo Dragana Petrovca: "Toliko o manirah strpnih levičarjev."

"Vseslovenske vstajnike je zaznamovalo nasilje, vandalizem, sovražna govorica, ekstremizem in protidemokratični refleks," je dejal Milan Zver. "Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstrancije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza," je prepričan Zver.

Dr. Ivan Štuhec se čudi zahtevam mladih po uvedbi demokratičnega socializma, ki naj bi bil odgovor na liberalni kapitalizem. "V vseh dosedanjih levo-liberalnih vladah smo imeli in imamo demokratični socializem," odgovarja Štuhec. "Demokratični socializem deluje iz ozadja, v ospredju ima lutke, tiste, ki se mu pustijo zaradi koristi in privilegijev," je opredelil njegovo delovanje. O kritikah, da so v politiki vsi isti, pa pravi: "Niso vsi isti, ker eni pijejo kavo v Zvezdi, drugi pa cikorijo na Dobu."