profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orešković besen: Šešelj se ni nikoli pokesal za zlo, ki ga je delal

Deli na:
Orešković besen: Šešelj se ni nikoli pokesal za zlo, ki ga je delal

Foto: Bobo

Predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković je danes med obiskom v Vukovarju ocenil, da je oprostilna sodba Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije v primeru predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja sramotna ter da predstavlja poraz haaškega tožilstva.

"Danes sem v Vukovarju, v katerem je Šešelj sejal zlo, nikoli pa se ni pokesal. Zažigal je zastave Hrvaške in Evropske unije. Žal je haaško sodišče povedalo svoje. Upam, da se bo tudi Srbija odzvala ter da bomo videli prave odločitve in obnašanje naših sosedov," je izjavil Orešković, ki je v Vukovarju obiskal spominsko območje na Ovčari, kjer so srbski vojaki zagrešili množične zločine proti Hrvatom.

Na novinarsko vprašanje, ali bo sodba Šešlju vplivala na obnašanje Hrvaške do približevanja Srbije EU, je odgovoril, da se ni nič spremenilo, ker so pogoji za vse države kandidatke jasni.

"Tako kot je Hrvaška morala izpolniti pogoje, jih bodo morali tudi oni. Upam, da bodo šli v pravo smer," je dodal.

"Če upoštevate, da je haaško sodišče obsodilo Šešlja na štiri leta in devet mesecev zapora zaradi nespoštovanja sodišča in groženj pričam, danes pa ga je oprostilo zaradi hujskanja in spodbujanja na uničenje celotnih narodov in genocid, to ne more biti nič drugega kot poraz mednarodnega kazenskega prava," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izjavila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović med uradnim obiskom v Bolgariji.

Poudarila je, da je Šešljeva politika na Hrvaškem nepopravljivo doživela svoj prvi in največji poraz. Dodala je, da danes molijo za vse žrtve Šešlja in velikosrbske politike od Vukovarja preko Sarajeva in Srebrenice do Kosova.

"Moram povedati, da Hrvaška ne more in ne bo sprejela to sramotno sodbo ter bo nadaljevala delati vse kar je v njeni moči, da bo pravda zadovoljena. Mednarodno pravo danes morda ni opravičilo zaupanje, a verjemite, pravda bo", je še izjavila.

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko je dejal, da je zgrožen nad današnjo oprostilno sodbo Šešlju. Po spominski slovesnosti na Plitvicah ob 25. obletnici umora prvega hrvaškega policista med vojno na Hrvaškem je dejal, da ima Šešlja za zloglasnega vojnega zločinca.

Kot je dodal, je Šešelj po njegovem mnenju tudi "harlekin, ki se očitno smeji vsem na Hrvaškem, celemu svetu in haaškemu sodišču, ki ni vedelo, kakšno sodbo sprejeti".

Predsednik hrvaškega sabora Željko Reiner je prav tako na Plitvicah izrazil upanje, da gre za napako haaškega sodišča ter da bo pravica na koncu zmagala ne glede na to, da gre za sodišče, ki odloča tudi na podlagi drugih kriterijev in ne le pravnih. Pričakuje, da bodo napako popravili po pritožbi na današnjo prvostopenjsko odločitev.

V saborskem odboru za veterane so nad sodbo ogorčeni in so zahtevali sklic izredne seje hrvaškega sabora.

Današnja sodba Šešlju je žaljiva in šokantna za vse žrtve agresivne velikosrbske politike ter uničujoča za proces sprave med ljudmi in sosednjimi državami, je ocenil hrvaški zunanji minister Miro Kovač.

"Vsi tisti na svetu, ki hujskajo k vojni, se sklicujejo na etnično čiščenje in izvajajo politiko nasilnega spreminjanja mednarodno priznanih meja, so na ta način dobili bianko menico," je izpostavil Kovač.

Predsednik Primorsko-goranske županije in kandidat za šefa največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zlatko Komadina je izjavil, da gre za za nov poraz pravosodja, nov zločin nad žrtvami vojnih zločinov in nov kamen spotike v odnosih med Hrvaško, Srbijo in BiH.

"Haaško sodišče je tudi v tem primeru pokazalo, da je politično sodišče. Upam, da bo na to odgovorila EU, katere zastave Šešelj zažiga in zanika vse njene vrednote. Hrvaška mora odgovoriti, ker ne moremo v prihodnost, če ne bomo razčistili preteklosti," je dejal Komadina.

Prejšnji hrvaški minister za veterane Predrag Matić pa je neposredno po objavi današnje odločitve haaškega sodišča za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 izjavil, da je v šoku.

"Lahko takoj rečem, da gre za še en dokaz, da pravo in pravičnost pogosto nista isto. To je klofuta žrtvam hujskaške politike Šešlja, ki tega nikoli ni skrival," je dejal Matić, ki je po zasedbi Vukovarja devet mesecev preživel v koncentracijskih taboriščih za hrvaške ujetnike v Srbiji.

"Ne glede na današnjo sodbo mi vemo, kdo je Šešelj," je še povedal.

Številni Vukovarčani so razočarani, ker se spominjajo, da so Šešljevi prostovoljci zagrešili vojne zločine na Ovčari. O tem so tudi pričali na sojenju Šešlju v Haagu. Sodba je negativno presenetila tudi številne druge državljane.

Za 18. uro sta miren protest na osrednjem zagrebškem trgu napovedali platforma nevladnih organizacij 112 kot tudi Center za ženske žrtve vojne. V centru za soočanje z zgodovino Documenta so ocenili, da gre za najbolj porazno prvostopenjsko sodbo haaškega sodišča ter izrazili solidarnost z žrtvami vojne na Hrvaškem in v BiH.