Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orbanova vlada v imenu boja proti novemu koronavirusu zmanjšuje tudi pristojnosti županov

Deli na:
Orbanova vlada v imenu boja proti novemu koronavirusu zmanjšuje tudi pristojnosti županov

Viktor Orban - Foto: Reuters

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana namerava v boju proti pandemiji novega koronavirusa zdaj zmanjšati tudi pristojnosti županov. Za ukrepanje proti pandemiji je madžarska vlada od parlamenta v začetku tedna že dobila izredna pooblastila.

Podpredsednik madžarske vlade in minister brez listnice Zsolt Semjen je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v noči na danes v parlamentarno proceduro vložil osnutek zakona, ki madžarskim županom v času izrednih razmer odvzema pooblastila za odločanje in jih prenaša na t. i. komisije za zaščito. Člane teh komisij imenuje madžarska vlada.

Osnutek zakona predvideva, da morajo župani vse odločitve v zvezi s pandemijo novega koronavirusa predložiti omenjenim komisijam. Te imajo nato pet dni časa, da ukrep potrdijo ali zavrnejo.

Na Madžarskem so od 11. marca v veljavi izredne razmere. Parlament je v ponedeljek sprejel zakon o izrednih razmerah za nedoločen čas, ki Orbanu omogoča neomejeno vladanje, dokler vlada same ne bo ukinila izrednih razmer.


Madžarska opozicija je predlog zakona že kritizirala in poudarila, da je glavni Orbanov namen okrepitev njegove oblasti in da nima povezave z ukrepi proti pandemiji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Na lokalnih volitvah oktobra lani so v Budimpešti in drugih večjih mestih večinoma slavili kandidati opozicije.

Na Madžarskem so doslej potrdili 525 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 15.208 testov. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej na Madžarskem umrlo 20 ljudi, 40 jih je okrevalo, je navedeno na uradni spletni strani koronavirus.gov.hu.

Semjenov predlog zakona se nanaša tudi na druga področja. Tako med drugim predvideva prepoved spremembe spola, ki je bil navedena ob rojstvu posameznika. Šestim univerzam v državi pa jemlje pravico do samostojnega vodenja in to prenaša na pristojne ustanove, katerih vodstva prav tako imenuje vlada.