Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban se ne zmeni za odločitve bruseljskih "birokratov"

Deli na:
Orban se ne zmeni za odločitve bruseljskih "birokratov"

Madžarski premier Viktor Orban - Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes zagotovil, da Evropski uniji ne bo uspelo prepričati Madžarske, naj opusti nov zakon o informiranju o homoseksualnosti v šolah, ki je danes stopil v veljavo. Poudaril je, da njegova vlada ne bo dovolila aktivistom LGBTIQ v šole.

Orban je danes predlagal tudi uvedbo seznama skupin, ki bi lahko v šolah poučevale o spolnosti, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

Madžarska je s spornim zakonom sprva želela zaostriti kazni za zlorabo otrok, s kasnejšimi spremembami in dopolnili pa so med drugim v izobraževalnem procesu prepovedali širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v sredo opozorila Budimpešto pred spornim zakonom in zagrozila z ukrepanjem.

Orban pa je danes zatrdil, da ima le Madžarska pravico odločati o izobraževanju in vzgoji otrok. "Evropski parlament in Evropska komisija želijo spustiti aktiviste in organizacije s področja LGBTIQ v vrtce in šole. Madžarska si tega ne želi," je sporočil preko Facebooka.

Prepričan je, da je to zadeva državne suverenosti. "Tu nimajo besede bruseljski birokrati, ne glede na to, kaj bodo storili, ne bomo dovolili aktivistom LGBTIQ med naše otroke," je dodal.

Sprejetje zakona je v EU sprožilo številne kritike in zahteve po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ v sosednji državi je zaznamovalo junijski vrh EU, o zakonu pa je v sredo razpravljal tudi Evropski parlament in danes sprejel resolucijo, s katero je najostreje obsodil novi madžarski zakon.