Revija Reporter
Svet

Orban vrača izredne razmere s policijsko uro

STA

4. nov. 2020 6:14 Osveženo: 6:16 / 04. 11. 2020

Deli na:

Viktor Orban

Bobo

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj sporočil, da bodo zaradi epidemije novega koronavirusa na Madžarskem s polnočjo znova uvedli izredne razmere. Uvedli bodo tudi policijsko uro, ki bo veljala od polnoči do 5. ure zjutraj, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V videu, ki ga je objavil na Facebooku, je premier tudi sporočil, da bodo od polnoči zaprti vsi nočni klubi, parkirišča pa bodo brezplačna, da bi zmanjšali gneče na sredstvih javnega prevoza.

Na športnih dogodkih, v gledališčih in kinodvoranah bodo morali zmanjšati število gledalcev, tako da bo lahko zaseden vsak tretji sedež, obvezno pa bo nošenje zaščitnih mask. V primeru kršitev je napovedal globe ali pa celo takojšnje zaprtje.

Orban je pozval poslance, naj izredne razmere - t.i. posebni pravni red, ki omogoča vladi odločanje z dekreti - uvedejo za 90 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudaril je, da morajo dati na stran politične razprave, saj so potrebna pravočasna nujna dejanja in ukrepi. Izpostavil je tveganje, da bi ob nadaljevanju trenda okužb bolnišnice zapolnile svoje zmogljivosti do sredine decembra.

Izredne razmere so v državi veljale že med prvim valom epidemije. Vlada jih je uvedla 11. marca. Parlament je nato 30. marca sprejel zakonodajo, s katero je izredne razmere podaljšal za nedoločen čas. S tem se je praktično odpovedal svojim pristojnostim, Orban pa je lahko vladal neomejeno do odprave izrednih razmer, saj je vlada lahko odločala z odloki. Zakonodaja je bila deležna kritik v EU in v madžarski opoziciji, tudi zaradi nedoločenega trajanja, Orban pa jo je branil s tem, da mu je vladanje z dekreti omogočilo hiter in učinkovit odziv na epidemijo. Izredne razmere so trajale do 17. junija.

Iz Madžarske so včeraj poročali, da je v 24 urah umrlo 84 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. Z novim koronavirusom pa se je okužilo še skoraj 4000 ljudi. Skupaj je covid-19 zahteval 1973 smrtnih žrtev, potrdili pa so skupno 86.769 okužb.