pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Svet

Orban pri prijatelju Putinu, v Bruslju nočejo imeti nič s tem

Deli na:
Orban pri prijatelju Putinu, v Bruslju nočejo imeti nič s tem

Viktor Orban in Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban na obisku v Moskvi ne bo zastopal Evropske unije, je danes izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes opozorila, da popuščanje ne bo ustavilo Rusije.

"Madžarska bo do 31. decembra 2024 predsedovala Svetu EU. To pa ne vključuje zunanjega zastopanja unije, za kar je na ravni voditeljev držav ali vlad pristojen predsednik Evropskega sveta, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik unije," je pojasnil Borrell.

Ob tem je zatrdil, da obisk madžarskega premierja poteka izključno v okviru dvostranskih odnosov med Madžarsko in Rusijo, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Orban ni prejel nobenega pooblastila na ravni EU za obisk Moskve, je nadaljeval in poudaril, da je stališče Bruslja glede vojne v Ukrajini znano. "To stališče izključuje uradne stike med EU in predsednikom Putinom. Madžarski premier tako ne zastopa EU v nobeni obliki," je še dodal.


Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da predsedstvo EU nima pristojnosti, da bi se v imenu unije pogovarjalo z Rusijo. Spomnil je, da je stališče Evropskega sveta v odnosu do vojne v Ukrajini jasno. "Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine," je dodal.

Von der Leyen pa je danes v odzivu na Orbanov obisk Moskve poudarila, da popuščanje ne bo ustavilo ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Le enotnost in odločnost bosta utrli pot do celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini," je še zapisala na omrežju X.

Orban je danes prispel na obisk v Moskvo, kjer se bo sestal s Putinom. V ospredju obiska bo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini.

Madžarski premier je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo. Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.