Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Noži v hrbet v Svobodi? Merlo se je na sejo stranke pripeljal z Golobom, nato pa izvedel, da ne bo nosilec liste!

Deli na:
Noži v hrbet v Svobodi? Merlo se je na sejo stranke pripeljal z Golobom, nato pa izvedel, da ne bo nosilec liste!

Irena Joveva je nosilka liste Gibanja Svoboda na evropskih volitvah. - Foto: Facebook/Gibanje Svoboda

Svet Gibanja Svoboda je danes soglasno potrdil kandidatno listo za prihajajoče evropske volitve in znova poskrbel za nekaj presenečenj. Njena nosilka bo aktualna evropska poslanka Irena Joveva. Na listi ne bo direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, bo pa ustanovitelj predhodnice Gibanja Svoboda Jure Leben.

Za Jovevo se bodo na listi zvrstili predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanka DZ Janja Sluga in nekdanji okoljski minister sicer pa ustanovitelj stranke Z.dej, ki se je pozneje preimenovala v Gibanje Svoboda, Jure Leben.

Peto mesto na listi bo zasedla poslanka Tamara Vonta, šesto minister za obrambo Marjan Šarec, na sedmem in osmem pa sledita državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper in Vojko Volk. Kandidatno listo zaključuje aktualni poslanec in še en nekdanji okoljski minister Uroš Brežan.

Lista je "odlična, kompetentna, zelena, mlada", je v izjavi za medije po seji sveta naštela Joveva, ki se je stranki zahvalila "za odgovornost in hkrati tudi res veliko čast", da je na čelu liste. "Verjamem, da je to tudi rezultat mojega dosedanjega dela, hkrati pa verjamem, da bomo res dokazali, da smo najboljša možna izbira," je dodala.

Še ob predstavitvi kandidatov na festivalu Svobode je sicer veljalo, da se mesto nosilca na listi nasmiha direktorju postojnske porodnišnice Aleksandru Merlu, a tega torej sploh ni več med kandidati, pa čeprav se je na zasedanje organov stranke pripeljal skupaj s predsednikom stranke Robertom Golobom. Da ne bo nosilec liste, naj bi izvedel šele včeraj zvečer. “Očitno so se stvari spremenile, sam pa imam svoja načela, od katerih ne odstopam. Pričakoval sem, da bom lahko kot senior v skupini za evropske volitve še kaj prispeval, če pa tega ne želijo, tudi nič hudega. Pač ne bom kandidiral,” je Merlo dejal za N1.


Goloba na izjavi za medije po organih stranke ni bilo, saj je - kot je v en glas pojasnilo pet od strankinih devetih kandidatov na listi, ki so bili prisotni na izjavi, imel druge obveznosti. Na vprašanje, kaj se je zgodilo s kandidaturo Merla je tako odgovorila Joveva: "To je bila osebna odločitev gospoda Merla, ki jo spoštujem." Vse ostalo je bilo v rokah organov stranke, ki so določili in potrdili vrstni red liste, je dodala.

Organa stranke sta oblikovanje liste kandidatov za poslance v Evropskem parlamentu sicer začela že konec marca, a takrat potrdila le sedem od devetih možnih imen. Med njimi tudi evropskega poslanca Klemna Grošlja, ki pa je pozneje od kandidature odstopil.

"Verjamem, da bo vse, kar bo enako ali bolje od tega, kar imamo sedaj, uspeh," je Joveva dejala glede ciljev stranke na evropskih volitvah. Svoboda ima dva evropska poslanca, torej Jovevo in Grošlja, ki sta bila sicer izvoljena na listi LMŠ, po združitvi strank pa zdaj pripadata Svobodi.

Prav tako Joveva podpira stališče stranke, da se skupaj z evropskimi volitvami izvedejo trije posvetovalni referendumi - o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Med razlogi je izpostavila finančni vidik in višjo volilno udeležbo. "Mislim, da bi moral biti cilj čisto vseh nas v politiki si prizadevati za višjo volilno udeležbo in verjamem, da to lahko dosežemo tudi na tak način," je dejala.

Volitve poslancev v Evropski parlament bodo 9. junija. Doslej sta listi uradno vložili le parlamentarna NSi in zunajparlamentarna stranka Vesna.