porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Orban noče zapustiti EPP: Mislim, da je to za nas bolje

Deli na:
Orban noče zapustiti EPP: Mislim, da je to za nas bolje

Poslansko vprašanje o načrtni madžarizaciji, ki naj bi jo izvajalo vodstvo Madžarske narodne skupnosti s pomočjo madžarske vlade in njenega predsednika Viktorja Orbana.  - Foto: Lisi Niesner/Reuters

Stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana želi ostati v konservativni politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). "Mislim, da je to za nas bolje. Prav tako je najbolje za EPP, da nas obdrži," je v pogovoru za nemški Die Welt dejal vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas.

Poleg tega po njegovem obstajajo vprašanja, pri katerih lahko Fidesz sodeluje s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci.

Vendar Fidesz še vedno ne podpira kandidature vodilnega kandidatke EPP Manfreda Webra za predsednika Evropske komisije, poudarja Gulyas. Kot vodja politične skupine EPP si je Weber prizadeval za kaznovanje Fidesza. EPP lahko najde drugega politika iz svojih vrst, ki bi lahko vodil komisijo, je dejal.

Pred volitvami je Fidesz grozil, da bo zapustil EPP, če bo politična skupina sodelovala s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci. Po evropskih volitvah, na katerih so desničarski populisti dobili nižjo podporo od pričakovanj, pa skuša Orban zdaj preprečiti možnost, da bi EPP Fidsez izključila, piše nemška tiskovna agencija dpa. Orban je prejšnji teden tako odstopil od sporne pravosodne reforme, s katero je v Evropi sprožil zaskrbljenost za neodvisnost madžarskega pravosodja.

EPP, ki bo kljub močnemu upadu podpore na evropskih volitvah tudi v novem mandatu največja politična skupina v Evropskem parlamentu, je marca zamrznila članstvo Fideszu zaradi Orbanovih napadov na EU in njene institucije ter nespoštovanja vladavine prava, medijske svobode in pravic manjšin.

Madžarski premier je še prejšnji teden opozoril, da bi se madžarska vladajoča stranka Fidesz lahko pridružila novi politični skupini v Evropskem parlamentu, če se bo izkazalo, da nadaljnje sodelovanje v EPP ne bo v skladu z nacionalnimi interesi Madžarske.

loading...
Loading...