Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Fidesz ostaja "zamrznjen": EPP od Orbana zahteva spremembe

Deli na:
Fidesz ostaja "zamrznjen": EPP od Orbana zahteva spremembe

Viktor Orban - Foto: Profimedia

Evropska ljudska stranka (EPP) je v ponedeljek podaljšala zamrznitev članstva madžarske vladajoče stranke Fidesz, je povedal evropski poslanec madžarskih krščanskih demokratov György Hölvenyi. Predsednik EPP Donald Tusk je na politični skupščini stranke povedal, da ne vidi možnosti za obnovitev polnopravnega članstva Fidesza, če ne bo sprememb.

Hölvenyi je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI povedal, da se nadaljuje "prostovoljna zamrznitev" članstva stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter nimajo glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.

O tem se je strinjal tudi odbor treh modrecev, ki ga sestavljajo bivši predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, bivši avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in bivši predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Odbor so ustanovili po prvi odločitvi o zamrznitvi članstva.


Ta odbor je tudi ocenjeval izpolnjevanje treh pogojev EPP s strani Fidesza. To so takojšen umik plakatov in drugega oglaševalskega gradiva, uporabljenega za kampanjo lažnih novic proti tedanjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, da se vzdržijo takšnih napadov v prihodnje ter da se razčisti odprta pravna vprašanja glede Srednjeevropske univerze. Modreci se o oceni niso mogli uskladiti.

Po poročanju britanskega Financial Timesa je Tusk v ponedeljek za zaprtimi vrati dejal, da nima prav velikih pričakovanj za "vidno izboljšanje" glede Fidesza. "Če se razmere ne bodo spremenile, ne vidim možnosti, da bi se Fidesz vrnil v našo družino, vsaj dokler bom jaz predsednik EPP.

Na politični skupščini so se strinjali, da bodo v prvi polovici prihodnjega leta pripravili kongres o vrednotah EPP. Na dnevnem redu bo po Hölvenyijevih besedah tudi razprava o članstvu Fidesza.