benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban napovedal referendum o obveznih kvotah za relokacijo beguncev po EU

Deli na:
Orban napovedal referendum o obveznih kvotah za relokacijo beguncev po EU

Foto: Bobo

Madžarski premier Viktor Orban je danes napovedal razpis referenduma o načrtu EU za relokacijo beguncev med državami članicami povezave. Tem obveznim kvotam za begunce konservativna vlada v Budimpešti že ves čas nasprotuje, v zvezi s tem je decembra tudi vložila tožbo na Sodišče EU.

"Doslej ni nihče v Evropi ljudi povprašal, ali si želijo obveznih kvot za prisilno naselitev migrantov ali to zavračajo," je na novinarski konferenci v Budimpešti dejal Orban. Ob tem je ocenil, da je odreditev takšnih kvot, ne da bi se o tem vprašalo državljane, enaka zlorabi oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je še napovedal Orban, bodo madžarskim državljanom na referendumu zastavili vprašanje: "Ali želite dovoliti EU, da odredi relokacijo nemadžarskih državljanov na Madžarsko brez odobritve narodne skupščine?"

Dodal je, da je to vprašanje vodja njegovega kabineta Antal Rogan že predložil v odobritev volilni komisiji, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Na čelu komisije so ljudje, zvesti vladi, zato je po poročanju dpa tako rekoč gotovo, da bo ta predlog sprejet. Nato pa bodo tudi določili datum referenduma.

Madžarska tako kot druge države Višegrajske četverice - Poljska, Češka in Slovaška-, že ves čas odklanja obvezne kvote za relokacijo 160.000 prosilcev za azil iz Italije in Grčije med državami članicami, o čemer je EU odločitev sprejela septembra lani.

Budimpešta je v zvezi s tem decembra lani na Sodišče EU vložila tožbo, kar je storila tudi Slovaška. Po načrtih za relokacijo naj bi sprejela okoli 2300 prosilcev za azil.

Madžarska je bila nekaj časa tudi ena glavnih tranzitnih držav za begunce, ki po t. i. balkanski poti potujejo v Zahodno in Severno Evropo, dokler ni septembra za prebežnike najprej zaprla meje s Srbijo, oktobra pa še s Hrvaško.