zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Oproščeno kristjanko v Sudanu znova aretirali

Deli na:
Oproščeno kristjanko v Sudanu znova aretirali

Foto: Reuters

Dan po tem, ko je prizivno sodišče v Sudanu v ponedeljek odredilo izpustitev Meriam Yehyo Ibrahim Ishag, ki je bila obsojena na smrt zaradi poroke s kristjanom in izstopa iz islama, so jo danes aretirali, ko je želela oditi iz države. Prijeli so jo skupaj s soprogom Danielom Wanijem in otrokoma na letališču v Kartumu.

Za zdaj ni jasno, zakaj so ju prijeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja obveščeni vir.

Primer Ishagove je sprožil ogorčenje po svetu, potem ko jo je sodišče 15. maja obsodilo na smrt. Ishagovi, hčeri muslimanskega očeta in matere iz etiopske pravoslavne cerkve, so sodili po šeriatskem pravu, ki v Sudanu velja od leta 1983 in prepoveduje izstop iz islama.

Le 12 dni po obsodbi je Ishagova v zaporu nedaleč od sudanske prestolnice Kartum rodila hči. Skupaj z njo je bil sicer v zaporu tudi njen 20-mesečni sin.

Na sodbo se je vsul plaz kritik z Zahoda. Voditelji EU so zahtevali razveljavitev "nečloveške sodbe", ameriški državni sekretar John Kerry pa je Sudan pozval, naj odpravi zakone, ki muslimanom prepovedujejo izstop iz vere. Obramba Ishagove se je na sodbo pritožila, prizivno sodišče pa je pritožbi na koncu le ugodilo.

Ishagin oče je sicer musliman, a je nekaj let po njenem rojstvu zapustil družino, hči pa je bila vzgojena v krščanski veri. Tik pred poroko leta 2011 z Wanijem se je izrekla za kristjanko. Leta 2013 jo je oblastem prijavila skupina moških, ki so trdili, da so njeni svojci.