Revija Reporter
Svet

Ogorčeni Iranci nad ajatolo: "Smrt diktatorju!"

Reporter, STA

1. jan. 2018 6:00

Deli na:

Nobelova nagrajenka za mir, iranska odvetnica Širin Ebadi je v pogovoru za italijanski dnevnik La Repubblica ocenila, da so zadnji iranski protesti začetek velikega gibanja, ki bi lahko bilo množičnejše kot protesti leta 2009.

"Menim, da se protesti ne bodo končali kmalu. Menim, da smo priča velikemu protestnemu gibanju, ki bo večji kot zeleni val leta 2009. Ne bom presenečena, če se bo izkazalo, da bo nastalo nekaj velikega," je še dejala Ebadijeva. Dodala je, da so mladi v Iranu najbolj razočarani. Pri tem je opozorila na visoko stopnjo brezposelnosti, korupcijo, visoke izdatke za vojsko ter cenzuro v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



"Gospodarske razmere ter velik razkorak med bogatimi in revnimi, med tisti, ki uživajo blaginjo, in tistimi, ki tega ne morejo, so izvor protestov," je še dejala iranska odvetnica, ki je leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Iran je že tri dni zapored priča množičnim protestom, ki so doslej zahtevali dve smrtni žrtvi. Gre za najmnožičnejše proteste v Iranu po letu 2009, ko so Iranci protestirali proti ponovni izvolitvi skrajno konservativnega bivšega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Protesti so bili krvavo zatrti. Protestniki tudi tokrat ne skrivajo svoje jeze nad režimom. Po Teheranu je tako odmevalo "Smrt diktatorju!" in "Smrt Hameneju!", naperjerni zoper vrhovnega voditelja Iran ajatolo Hameneja.


V Teheranu so napovedali, da naj bi se prihodnji teden sestala komisija iranskega parlamenta za varnost, na kateri naj bi govorili o protestih v državi. Izredne seje komisije naj bi se udeležil tudi Rohani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.