Revija Reporter
Svet

Iranke ogorčene, ker jih niso spustili na nogometni stadion, Sirke pa so smele na tribune

STA

6. sep. 2017 13:34 Osveženo: 13:35 / 06. 9. 2017

Deli na:

Iranske navijačice na svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji.

Reuters

Iranske ženske so s protestom odgovorile na diskriminacijo na stadionih, ko so jim oblasti prepovedale ogled kvalifikacijske tekme za SP v Rusiji 2018.

V torek je Iran igral neodločeno 2:2 s Sirijo, pred dvobojem pa je iranska nogometna zveza (FFI) odločila, da domačinke ne smejo na stadion Asadi v Teheranu.

Dvojna merila so poskrbela, da so Iranke povzdignile glas, saj so si navijačice iz Sirije, ki so v Teheran prišle spodbujat svoje nogometaše, tekmo lahko ogledale.

"Žalostno je, da si kvalifikacijsko tekmo iranske nogometne reprezentance lahko ogledajo le navijačice nasprotne ekipe," je ob tem tiskovni agenciji ISNA dejala Fatemeh Hosseini. Parlament se bo s perečo tematiko ukvarjal po poletnih počitnicah, kot pravi Hosseinijeva, pa Iranke od športnega ministrstva pričakujejo "jasne odgovore".

Iranke imajo v domovini veliko težav, kar se ogledov športnih prireditev tiče, saj so kleriki odločno proti. Slednji so mnenja, da ženskam ni mesto na tribunah stadiona Asadi, kjer je "možno slišati vulgarno vzklikanje moških navijačev".

Vlada predsednika Hassana Ruhanija je sicer proti mednarodno zelo kritizirani prepovedi, a proti strogim klerikom ne more nič. Športno ministrstvo že vrsto let načenja tematiko in želi uvesti "družinski sektor", da bi s tem skrajne klerike pomiril.