sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

Bojan Veselinovič Necenzurirano

Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA ...

Ceca Ražnatovič Odkrito.si

Koliko balkanske zvezde zaslužijo z Instagramom?

Lili Žagar Odkrito.si

Nikoli ne uganete, kaj na Švedskem ustvarja Lili ...

Svet

Obubožani Split postavlja spomenike Tuđmanu, veteranom, nogometašu ...

Deli na:
Obubožani Split postavlja spomenike Tuđmanu, veteranom, nogometašu ...

Foto: Bobo

Splitska mestna skupščina je v sredo odločila, da bodo kljub finančnim težavam postavili več novih spomenikov, med drugim nekdanjemu predsedniku Franju Tuđmanu in neodvisnosti države. Poleg tega da bodo na hribu Marjan postavili desetmetrski križ, spomenik pa bodo v mestu dobili tudi hrvaški veterani in nogometaš Bernard Vukas.

Čeprav je mesto leto 2012 sklenilo s primanjkljajem v višini 38 milijonov kun (pet milijonov evrov) in je Split hrvaški rekorder po brezposelnosti, se je mestna skupščina nekaj mesecev pred volitvami odločila za nove spomenike.

Na razpisu za spomenik Tuđmanu je zmagala skulptura zagrebškega kiparja Zorana Jurića in arhitekta Branka Silađina. Pred nadškofovsko palačo bodo tako predvidoma do majskih lokalnih volitev postavili "državniško podobo" Tuđmana, ki drži roko na veliki rdeči kocki in jo zaskrbljeno gleda. Spomenik bo stal 800.000 kun (105.000 evrov).

Čeprav je župan Željko Kerum pred časom napovedal, da bodo v parku Marjan nad mestom postavili 21-metrski kamnit križ, so svetniki v sredo odločili, da bodo na "primernem podstavku" na razgledni točki Telegrin postavili desetmetrski križ. Prečni del križa bo dolg šest metrov.


Čeprav še nimajo lokacijskega dovoljenja za postavitev križa, je mestna uprava prepričana, da ga bodo postavili do lokalnih volitev. Potrdili so, da je kamen za izdelavo križa že pripravljen. Nakup kamna so financirali iz donacij, mesto pa bo plačalo dokumentacijo.

Splitska skupščina je poleg tega odobrila 1,2 milijona kun (160.000 evrov) za spomenik hrvaškim veteranom, postavili pa bodo tudi spomenik enemu najboljših nogometašev Hajduka vseh časov, Bernardu Vukasu - Bajdu. Stal bo pri stadionu Poljud pred vhodom v klubske prostore.

Gre sicer za spomenik, ki je bil začasno postavljen v klubskih prostorih, potem ko so pripadniki navijaške skupine torcida pred nekaj leti zbrali 240.000 kun (32.000 evrov) za izdelavo spomenika temu nogometašu iz 50. let prejšnjega stoletja.

Mestna uprava je pred leti napovedala postavitev prek 20 spomenikov, med drugim papežu Janezu Pavlu II. in mnogim zaslužnim meščanom, ker je župan Kerum ocenil, da je v Splitu primanjkuje spomenikov. Strokovnjaki medtem opozarjajo na vprašljivo umetniško vrednost novih spomenikov in njihovo umestitev v prostoru.

Loading...