Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija bo postavila prvi spomenik dezerterjem wehrmachta

Deli na:
Avstrija bo postavila prvi spomenik dezerterjem wehrmachta

Dunajski mestni svet je včeraj sporočil, da bodo v avstrijski prestolnici postavili spomenik, s katerim se bodo poklonili več tisoč ljudem, ki so jih med drugo svetovno vojno ubili nacisti, ker so zavrnili služenje v nemški vojski ali so dezertirali. Spomenik bodo postavili v središču mesta, tik poleg sedeža kanclerja in predsednika.

Kot je povedal mestni svetnik za kulturo Andreas Mailath-Pokorny, bo spomenik stal na častnem mestu, namenjen pa bo spominu na tiste, ki so s tem, ko niso služili v nemški vojski, tvegali življenja, in tiste, ki jih je umorila nacistično vojaško pravosodje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po dolgotrajni debati bodo sicer t. i. spomenik dezerterjem ("Deserteursdenkmal") postavili na trgu Ballhausplatz in ne na trgu Heldenplatz, na katerem je Adolf Hitler pred navdušeno množico marca 1938 razglasil priključitev Avstriji Tretjemu rajhu.

Odbor, ki je bil pristojen za odločitev o lokaciji spomenika, se je tako odločil, ker je na Heldenplatzu že več drugih spomenikov in ker tam načrtujejo gradnjo podzemne garaže. Za izgradnjo spomenika bodo sicer namenili do 200.000 evrov proračunskih sredstev, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

To bo prvi tovrstni spomenik v Avstriji, dokončali pa naj bi ga v prihodnjem letu, ko bo sicer minilo 68 let od smrti v tej državi rojenega nacističnega voditelja in konca druge svetovne vojne. Po ocenah združenja za pravice žrtev nacizma, ki si je prizadevalo za spomenik, so nacisti med drugo svetovno vojno ubili okoli 15.000 vojakov nemške vojske.