stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore"

Deli na:
"Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore"

Trumpovi pristaši vdrli v kongres. - Foto: Reuters

Dogajanje v Washingtonu, kjer so danes privrženci predsednika Donalda Trumpa nasilno vdrli v kongres, ki je potrjeval zmago demokrata Joeja Bidna, je deležno obsodb in zgražanja po svetu. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden. "Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je tvitnil Stoltenberg.

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. "To ni Amerika," je tvitnil.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaupanje v ameriško demokracijo ter dodala, da je na volitvah zmagal Biden. "Veselim se sodelovanja z njim," je dodala.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je zapisal, da je ameriški kongres tempelj demokracije, prizori, kakršnim smo bili priča danes, pa so šokantni. Verjame pa, da bo v ZDA prišlo do mirnega prenosa oblasti.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je Trumpove privržence pozval, naj prenehajo teptati demokracijo. "Trump in njegovi privrženci morajo končno sprejeti odločitev Američanov in izid volitev ter prenehati teptati demokracijo," je tvitnil.

"Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore. Žaljive besede se sprevržejo v nasilje," je dodal Maas.


Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da pride do mirnega prenosa oblasti, je tvitnil.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je tvitnil, da ga je globoko prizadel napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu. Kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo.

Zaskrbljenost je izrazil španski premier Pedro Sanchez, ki pa je obenem na tviterju zapisal, da zaupa v ameriško demokracijo in novega predsednika Bidna.

Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte ter izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA.

Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na Twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah.

Šef hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman je tvitnil, da sta spoštovanje demokratičnih institucij in miren prenos oblasti ključna.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je tvitnil, da je treba spoštovati glas in voljo ameriškega ljudstva.