stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obotavljiva vrnitev na nebo

Deli na:

Od prek 28.000 za danes predvidenih letalskih poletov v Evropi naj bi jih izvedli okoli 30 odstotkov oziroma med 8000 in 9000, je sporočila evropska organizacija za varnost letalskega prometa Eurocontrol v Bruslju. Kot so sporočili, je zaradi vulkanskega pepela prizadeta polovica evropskega zračnega prostora.

Od prek 28.000 za danes predvidenih letalskih poletov v Evropi naj bi jih izvedli okoli 30 odstotkov oziroma med 8000 in 9000, je sporočila evropska organizacija za varnost letalskega prometa Eurocontrol v Bruslju. Kot so sporočili, je zaradi vulkanskega pepela prizadeta polovica evropskega zračnega prostora.

V nedeljo pa so letalski prevozniki po podatkih Eurocontrola izvedli le petino vseh načrtovanih poletov.

Oblak pepela, ki ga je veter nad Evropo zanesel z Islandije, letalski promet ovira v Evropi ovira že peti dan zapored, doslej pa so morale letalske družbe odpovedati že prek 60.000 poletov.

Evropski letalski prevozniki sicer vse glasneje zahtevajo odpravo zapor, zaradi katerih imajo milijonsko škodo. Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA je bilo danes zelo kritično do ravnanja pristojnih evropskih služb ter jih je pozvalo, naj za promet odprejo vsaj posamezne koridorje, če je že celoten zračni prostor zaprt.

Kot je dejal predsednik združenja Giovanni Bisignan, bi morali pristojni oceniti resnično tveganje, ne pa da se odločajo na podlagi računalniških modelov.

Več evropskih letalskih družb je v nedeljo izvedlo preizkusne polete z letali brez potnikov, o težavah pa niso poročale.

Nekatere države so zapore zračnih rpstorov danes podaljšale. Do torka do 2. ure zjutraj ostaja zaprt britanski zračni prostor, prav tako so zaprtje zračnega prostora do 2. ure zjutraj podaljšali tudi v Nemčiji, v Franciji pa glavnino zračnega prometa poskušajo preusmeriti na jug države, kjer so letališča odprta, medtem ko zračni prostor na severu Francije, tudi nad Parizom, zaradi oblaka vulkanskega pepela ostaja zaprt.

Večino omejitev zračnega prometa je danes opustila Turčija, saj naj bi se oblak pepela umaknil iznad države. Svoj zračni prostor je danes opoldne po 65 urah odprla tudi Madžarska, Poljska pa se je po nočnem odprtju odločila za ponovno zaprtje zračnega prostora. Tamkajšnji nacionalni letalski prevoznik Lot je že odpovedal vse polete, ki so bili predvideni do danes do 14. ure.

Za delno odprtje zračnega prostora se je medtem ob 11. uri dopoldne odločila tudi Slovaška. Nad zahodom države so sicer dovoljeni preleti nad višino 7600 metrov, zračni prostor nad vzhodom države pa je v celoti odprt.