Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

janko-in-verdana, botri, igralca Njena.si

Botri: Nova igralka zasebno Zlatanovo dekle

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obotavljiva vrnitev na nebo

Deli na:

Od prek 28.000 za danes predvidenih letalskih poletov v Evropi naj bi jih izvedli okoli 30 odstotkov oziroma med 8000 in 9000, je sporočila evropska organizacija za varnost letalskega prometa Eurocontrol v Bruslju. Kot so sporočili, je zaradi vulkanskega pepela prizadeta polovica evropskega zračnega prostora.

Od prek 28.000 za danes predvidenih letalskih poletov v Evropi naj bi jih izvedli okoli 30 odstotkov oziroma med 8000 in 9000, je sporočila evropska organizacija za varnost letalskega prometa Eurocontrol v Bruslju. Kot so sporočili, je zaradi vulkanskega pepela prizadeta polovica evropskega zračnega prostora.

V nedeljo pa so letalski prevozniki po podatkih Eurocontrola izvedli le petino vseh načrtovanih poletov.

Oblak pepela, ki ga je veter nad Evropo zanesel z Islandije, letalski promet ovira v Evropi ovira že peti dan zapored, doslej pa so morale letalske družbe odpovedati že prek 60.000 poletov.

Evropski letalski prevozniki sicer vse glasneje zahtevajo odpravo zapor, zaradi katerih imajo milijonsko škodo. Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA je bilo danes zelo kritično do ravnanja pristojnih evropskih služb ter jih je pozvalo, naj za promet odprejo vsaj posamezne koridorje, če je že celoten zračni prostor zaprt.

Kot je dejal predsednik združenja Giovanni Bisignan, bi morali pristojni oceniti resnično tveganje, ne pa da se odločajo na podlagi računalniških modelov.

Več evropskih letalskih družb je v nedeljo izvedlo preizkusne polete z letali brez potnikov, o težavah pa niso poročale.

Nekatere države so zapore zračnih rpstorov danes podaljšale. Do torka do 2. ure zjutraj ostaja zaprt britanski zračni prostor, prav tako so zaprtje zračnega prostora do 2. ure zjutraj podaljšali tudi v Nemčiji, v Franciji pa glavnino zračnega prometa poskušajo preusmeriti na jug države, kjer so letališča odprta, medtem ko zračni prostor na severu Francije, tudi nad Parizom, zaradi oblaka vulkanskega pepela ostaja zaprt.

Večino omejitev zračnega prometa je danes opustila Turčija, saj naj bi se oblak pepela umaknil iznad države. Svoj zračni prostor je danes opoldne po 65 urah odprla tudi Madžarska, Poljska pa se je po nočnem odprtju odločila za ponovno zaprtje zračnega prostora. Tamkajšnji nacionalni letalski prevoznik Lot je že odpovedal vse polete, ki so bili predvideni do danes do 14. ure.

Za delno odprtje zračnega prostora se je medtem ob 11. uri dopoldne odločila tudi Slovaška. Nad zahodom države so sicer dovoljeni preleti nad višino 7600 metrov, zračni prostor nad vzhodom države pa je v celoti odprt.