feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Obama v Jeruzalemu obiskal muzej spomina na holokavst

Deli na:
Obama v Jeruzalemu obiskal muzej spomina na holokavst

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Jeruzalemu obiskal spominski muzej holokavstu Jad Vašem in odločno pozval proti sovraštvu do judov. "Antisemitizem ne sme imeti nobenega prostora v civiliziranem svetu," je povedal, potem ko je obiskal dvorano spomina in prižgal večno lučko ter položil venec.

Na tleh zatemnjene dvorane so vpisana imena vseh, ki so bili ubiti v nacističnih koncentracijskih taboriščih po Evropi. Obamo sta ob obisku tega spominskega muzeja spremljala izraelska predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanjahu, prisoten pa je bil tudi prejšnji izraelski vrhovni rabi Izrael Lau, ki je sicer sam preživel holokavst, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spominski muzej je spomenik vsem žrtvam holokavsta med drugo svetovno vojno, ko je bilo v koncentracijskih taboriščih ubitih okoli šest milijonov judov. "To niso bile le številke," je dejal Obama. "To so bili moški, ženske in otroci. Tako veliko otrok," je dejal.

A pri vsem zlu je bilo tudi v tistih časih mogoče najti kaj dobrega, je še dejal ameriški predsednik in spomnil na "pravičnost med ljudmi", ki so pomagali in reševali jude pred nacisti, pogosto tudi ob ogrožanju lastnega življenja.Obama je danes, ob zaključku tridnevnega obiska v Izraelu in na palestinskih ozemljih, obiskal tudi grob Teodorja Herzla, utemeljitelja sionističnega gibanja, ki si je prizadevalo za vzpostavitev judovske države. Umrl je sicer že štiri desetletja pred ustanovitvijo Izraela.

Prav tako se je Obama poklonil na grobu izraelskega premiera Jicaka Rabina, ki ga je leta 1995 ubil judovski skrajnež, ker je sklenil mirovni dogovor s Palestinci. "Včasih se je težje dokazati v miru kot v vojni," je Obama dejal Rabinovi hčerki Daliji.

Obama bo zdaj obiskal še baziliko Kristusovega rojstva v Betlehemu in se še enkrat sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Nato pa bo odpotoval v Jordanijo, kjer se bo sestal z jordanskim kraljem Abdulahom II., ključnim ameriškim zaveznikom v regiji. Po pričakovanjih bosta razpravljala o položaju na Bližnjem vzhodu, predvsem o krizi v Siriji.

loading...
Loading...