zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

kepa zlata, zlato Svet24.si

FOTO: Našel dobrih 60.000 evrov »težko« kepo ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

vinograd, vinska trta Svet24.si

18-letnika lovili med vinogradi, ustavilo ga je ...

kraljica Svet24.si

Britanska kraljica ponuja sanjsko službo za zelo ...

nzmagovalec eufinale_thomas hanses Njena.si

Zmagovalec Evrovizije: Sem biseksualec

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Svet

Obama se je opravičil za izjavo o »poljskih taboriščih smrti«

Deli na:

Ameriški predsednik Barack Obama je v pismu poljskemu predsedniku Bronislawu Komorowskemu izrazil obžalovanje, ker je nemška nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem iz druge svetovne vojne označil za "poljsko taborišče smrti". Mnogi Poljaki so njegovo torkovo izjavo namreč razumeli kot žalitev.

"Obžalujem svojo napako in menim, da je trenutna situacija dobra priložnost za zagotovitev, da sedanje in prihodnje generacije spoznajo resnico," je Obama zapisal v pismu poljskemu predsedniku, ki so ga javno objavili danes.

Obama je v torek nemška koncentracijska taborišča, v katerih so med drugo svetovno vojno izvajali genocid nad Judi, označil za poljsko taborišče smrti. Bela hiša je kasneje sporočila, da se je predsednik zagovoril in izrazil obžalovanje. Poljski voditelji so napako označili za žaljivo in dejali, da bo potrebno več kot le opravičilo, da se jo popravi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski predsednik Komorowski, ki je v Obamo v sredo javno pozval, naj popravi svojo napako, je sporočil, da je zadovoljen s "hitrim odzivom pomembne zaveznice in dobre prijateljice Poljske". Obama je v pismu zapisal, da "enostavno nikoli ni bilo poljskih taborišč smrti"."Koncentracijska taborišča v Auschwitzu, Treblinki, Belzecu in drugod po takrat okupirani Poljski je zgradil in vodil nacistični režim. Nasprotno pa je mnogo Poljakov tvegalo in izgubilo svoja življenja, da bi Jude rešili pred holokavstom," je zapisal Obama in dodal, da je poljsko prebivalstvo neizmerno trpelo pod brutalno nacistično okupacijo med drugo svetovno vojno.

Med leti 1939 in 1945 je pod nemško okupacijo umrlo skoraj šest milijonov poljskih državljanov, med njimi polovica Judov. Veliko jih je umrlo v nacističnih taboriščih na Poljskem, med njimi v taboriščih Auschwitz in Birkenau.

Poljska je zelo občutljiva na poročanje tujih medijev o nemških nacističnih taboriščih, ki jih opisujejo kot poljska, čeprav samo zaradi geografske lokacije. Mnogo Poljakov namreč meni, da to lahko daje vtis, da je Poljska soodgovorna za holokavst.

Loading...