jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Svet

Obama se je opravičil za izjavo o »poljskih taboriščih smrti«

Deli na:

Ameriški predsednik Barack Obama je v pismu poljskemu predsedniku Bronislawu Komorowskemu izrazil obžalovanje, ker je nemška nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem iz druge svetovne vojne označil za "poljsko taborišče smrti". Mnogi Poljaki so njegovo torkovo izjavo namreč razumeli kot žalitev.

"Obžalujem svojo napako in menim, da je trenutna situacija dobra priložnost za zagotovitev, da sedanje in prihodnje generacije spoznajo resnico," je Obama zapisal v pismu poljskemu predsedniku, ki so ga javno objavili danes.

Obama je v torek nemška koncentracijska taborišča, v katerih so med drugo svetovno vojno izvajali genocid nad Judi, označil za poljsko taborišče smrti. Bela hiša je kasneje sporočila, da se je predsednik zagovoril in izrazil obžalovanje. Poljski voditelji so napako označili za žaljivo in dejali, da bo potrebno več kot le opravičilo, da se jo popravi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski predsednik Komorowski, ki je v Obamo v sredo javno pozval, naj popravi svojo napako, je sporočil, da je zadovoljen s "hitrim odzivom pomembne zaveznice in dobre prijateljice Poljske". Obama je v pismu zapisal, da "enostavno nikoli ni bilo poljskih taborišč smrti"."Koncentracijska taborišča v Auschwitzu, Treblinki, Belzecu in drugod po takrat okupirani Poljski je zgradil in vodil nacistični režim. Nasprotno pa je mnogo Poljakov tvegalo in izgubilo svoja življenja, da bi Jude rešili pred holokavstom," je zapisal Obama in dodal, da je poljsko prebivalstvo neizmerno trpelo pod brutalno nacistično okupacijo med drugo svetovno vojno.

Med leti 1939 in 1945 je pod nemško okupacijo umrlo skoraj šest milijonov poljskih državljanov, med njimi polovica Judov. Veliko jih je umrlo v nacističnih taboriščih na Poljskem, med njimi v taboriščih Auschwitz in Birkenau.

Poljska je zelo občutljiva na poročanje tujih medijev o nemških nacističnih taboriščih, ki jih opisujejo kot poljska, čeprav samo zaradi geografske lokacije. Mnogo Poljakov namreč meni, da to lahko daje vtis, da je Poljska soodgovorna za holokavst.

loading...
Loading...