1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljska uvedla preiskavo, ker naj bi švedski umetnik uporabil pepel žrtev holokavsta

Deli na:
Poljska uvedla preiskavo, ker naj bi švedski umetnik uporabil pepel žrtev holokavsta

Foto: Reuters

Poljsko tožilstvo je uvedlo uradno preiskavo trditev švedskega umetnika Carla Michaela von Hausswolffa, da je v eni izmed svojih slik uporabil pepel žrtev holokavsta iz nekdanjega koncentracijskega taborišča Majdanek, poroča poljska medijska agencija TVN.

Umetnik je sam zatrdil, da je v sliki z naslovom Delo spomina ("Memory Works") uporabil pepel, do katerega je prišel med obiskom nekdanjega taborišča Majdanek leta 1989. Poljska je za pomoč pri preiskavi že zaprosila švedske kolege.

Sporno delo je bilo na ogled v galeriji v švedskem mestu Lund, razstavo pa so minuli mesec zaradi razburjena ob trditvah glede pepela iz Majdaneka zaprli.

Von Hausswolff je na spletni strani galerije razkril, da je pepel do izpred dveh let hranil v kozarcu, nato pa se je odločil, da ga zameša z vodo in naredi sliko v spomin na ljudi, ki so bili mučeni in ubiti v Majdaneku, navaja britanski BBC.

Te trditve so močno razburile upravo muzeja Majdanek, ki se je obrnila na tožilstvo in zaprosila za preiskavo. Kot so poudarili, umetnik do pepela zagotovo ni prišel zakonito.

Tožilstvo je za zdaj sporočilo le, da nima dokazov, da je pri vsem skupaj dejansko prišlo do kaznivega dejanja. Če pa bodo Šveda spoznali za krivega skrunitve človeških posmrtnih ostankov, mu bo grozilo do osem let zapora.

Majdanek leži na jugovzhodu Poljske. V tem koncentracijskem taborišču so nacisti po ocenah umorili 80.000 ljudi, med njimi tri četrtine Judov.