pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama obsodil rasizem in nasilje z orožjem

Deli na:
Obama obsodil rasizem in nasilje z orožjem

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je pred 6000 zbranimi v športni dvorani kolidža v Charlestonu s pogrebnim govorom počastil spomin na pastorja in državnega senatorja Clementa Pickneyja, enega od devetih žrtev rasističnega napada v njegovi cerkvi pretekli teden. Obama je med drugim obsodil nasilje z orožjem in rasizem.

Množica se je začela pred dvorano zbirati že več ur pred prihodom prvega temnopoltega predsednika ZDA, njegove soproge Michelle Obama ter podpredsednika ZDA Josepha Bidena s soprogo Jill v mesto Južne Karoline, kjer se je v 19. stoletju začela ameriška državljanska vojna.

Tajna služba je morala pred vrati dvorane odsloviti več tisoč ljudi, ki so želeli v živo poslušati govor o tragediji, po kateri je prišlo do korenite spremembe pogovora o rasizmu v ZDA in do umikanja rasističnih simbolov po državah ameriškega juga.

Slovesnosti se je udeležila guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je predlagala odstranitev bojne zastave konfederacije izpred državnega kongresa. Prišli so tudi drugi politiki in aktivisti, kot je Al Sharpton iz New Yorka, ki je dejal, da je za pokol izvedel v Washingtonu, kjer so dobili prvo temnopolto pravosodno ministrico ZDA.

"Na ta dan sem videl, kako daleč smo prišli. Na isto noč sem videl, kako daleč še moramo iti," je povedal Sharpton glede rasnih odnosov v ZDA. Posledice pokola stvari še ne bodo postavile na svoje mesto, o čemer pričajo novi nasilni dogodki. V Severni Karolini in Georgiji je nekdo namenoma požgal dve cerkvi, ki jih obiskujejo temnopolti, po jugu ZDA pa se na spomenikih osebnosti iz časov državljanske vojne pojavljajo grafiti "črna življenja tudi štejejo".

"Zastava je vedno predstavljala več kot le zgodovinski ponos. Za številne črne in bele je bila zastava opomin na sistematično zatiranje in rasno podrejanje. To sedaj jasno vidimo," je dejal Obama, ki je o Pickneyju govoril kot o dobrem človeku polnem ljubezni, vere in čistosti. Obama je 41-letnega pokojnega borca za državljanske pravice osebno poznal.

Obama je po pokolu podžgal razpravo o rasizmu z javno uporabo besede črnuh (nigger), kar je močno razburilo konservativne komentatorje, ki se ihtavo otepajo namigov o rasizmu. Še bolj pa so jezni na Obamo, ker si dovoli po pokolu govoriti o problemu razširjenosti orožja.

"Predolgo smo si zatiskali oči pred kaosom, ki ga nasilje z orožjem povzroča v naši državi. Velika večina Američanov, tudi večina lastnikov orožja želi nekaj storiti glede tega," je dejal Obama, ki je že takoj po napadu na cerkev v Charlestonu dejal, da ima preveč takih govorov. O orožju je govoril po pokolu otrok v Newtownu, po atentatu na kongresnico v Tucsonu in številnih drugih primerih.

21-letni Dylann Roof je 17. junija prišel v zgodovinsko cerkev Emanuel in na koncu obreda potegnil pištolo ter ubil šest žensk in tri moške. Po krajšem begu so ga ujeli v Severni Karolini. Najverjetneje ga čaka smrtna kazen, čeprav so mu družinski člani pobitih v izjemnem dejanju odpuščanja oprostili.