pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama azijsko turnejo zaključil s svarilom Kitajski

Deli na:
Obama azijsko turnejo zaključil s svarilom Kitajski

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes zaključil azijsko turnejo, ki so jo zaznamovali vse ostrejši pomorski spori med Kitajsko in ameriškimi zaveznicami v regiji. Kitajsko je posvaril, naj v ozemeljskih sporih ne uporablja sile, Filipinom pa zagotovil, da jih bodo ZDA v primeru napada podprle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjamemo, da imajo države in narodi pravico živeti v varnosti in miru, ter da je treba njihovi suverenost in ozemeljsko celovitost spoštovati," je Obama dejal ameriškim in filipinskim vojaškim enotam v Manili.

"Verjamemo, da je treba spoštovati mednarodno pravo, ohraniti svobodo plovbe in da trgovina ne sme biti ovirana. Verjamemo, da se morajo spori reševati po mirni poti in ne z ustrahovanjem ali silo," je še dodal.

Filipini, ki so tesna zaveznica ZDA, so vpleteni v pomemben ozemeljski spor s Kitajsko, ki zadeva majhne otoke in grebene v Južnokitajskem morju. Kitajska si lasti skoraj celotno morje, kjer naj bi bile velike zaloge nafte in plina, vključno z vodami in otoki v bližini njenih sosed.

Filipini, ki imajo eno najšibkejših vojska na svetu, so že večkrat pozvali ZDA k pomoči, medtem ko Kitajska povečuje vojaški in diplomatski pritisk za prevzem nadzora nad spornimi območji.



ZDA in Filipini so v ponedeljek že sklenili nov vojaški sporazum, ki Washingtonu omogoča večjo vojaško prisotnost v državi. Poleg tega je Obama danes Filipinom zagotovil, da bodo ZDA podprle svojo zaveznico, če bo tarča napada. To predvideva obrambna pogodba, ki sta jo državi sklenili leta 1951.

Kljub temu pa Obama ni specifično dejal, da bo njegova država prihitela Filipinom na pomoč v primeru konflikta glede spornih območij v Južnokitajskem morju, kot so njegovi gostitelji upali in kot je tudi obljubil Japonski na prvi postaji svoje turneje.

Hkrati z obljubami zaščite za Japonsko in Filipine pa je Obama vendarle tudi vztrajal, da ZDA ne želijo kljubovati Kitajski, še piše AFP.

Obama je tokratno že peto turnejo po azijskih državah, ki je bila namenjena poudarjanju pomena regije in tamkajšnjih zavezništev za ZDA, začel minulo sredo v Tokiu. Poleg Japonske in Filipinov je obiskal še Južno Korejo in Malezijo.