Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama v Hirošimi: objem s preživelim jedrskega napada

Deli na:
Obama v Hirošimi: objem s preživelim jedrskega napada

Foto: Getty Images

Barack Obama se je danes kot prvi ameriški predsednik na zgodovinskem obisku v Hirošimi poklonil žrtvam prvega jedrskega napada in pozdravil ostarele preživele. Pred tem je pozval k izgradnji sveta brez jedrskega orožja, v skladu s pričakovanji pa se za atomsko bombo, ki so jo pred 71 leti na mesto odvrgle ZDA, ni opravičil.

"Pred 71 leti je bomba padla z neba," je pred spominskim obeležjem dejal Obama, potem ko je predenj položil venec. Ob tem je bil videti resen, sklonil je glavo in za krajši čas zaprl oči, nato pa počakal, da je venec položil tudi japonski premier Shinzo Abe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama je izjavil še, da je atomska bomba, ki je v Hirošimi terjala najmanj 140.000 mrtvih, pokazala, da "ima človeštvo sredstva, da se uniči". "Zakaj smo prišli sem, v Hirošimo. Prišli smo razmisliti o grozni sili, ki je bila v ne tako oddaljeni preteklosti spuščena z vajeti. Prišli smo žalovat za mrtvimi."

"Njihove duše nam govorijo, prosijo nas, naj pogledamo vase. Tehnološki napredek brez ustreznega napredka v človeških ustanovah nas lahko uniči. Znanstvena revolucija, ki nas je privedla do cepitve atoma, od nas terja tudi moralno revolucijo," je še poudaril prvi ameriški predsednik, ki je še v času opravljanja položaja obiskal mesto, katerega uničenje leta 1945 je s posledično atomsko bombo nad Nagasakijem privedlo do konca druge svetovne vojne.

Obama je nato pozdravil ostarele preživele jedrske katastrofe, pri čemer je starejšega moškega, ki so ga očitno preplavila čustva, objel, z njegovim 91-letnim sopotnikom pa se je rokoval.