nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama objavil nove sankcije proti Rusiji, ta je vrnila udarec s sankcijami proti ZDA

Deli na:
Obama objavil nove sankcije proti Rusiji, ta je vrnila udarec s sankcijami proti ZDA

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da so ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Obenem je napovedal, da se obetajo dodatne sankcije, ki bodo prizadele ključne sektorje ruskega gospodarstva. Te bodo prišle v poštev, če bi Rusija okupirala vzhod in jug Ukrajine.

Tokratne nove sankcije širijo krog ljudi, ki se jim zamrzne premoženje in prepove potovati v ZDA, na seznam pa je dodana še ena banka. Obama je povedal, da bodo sankcije prizadele dodatne višje ruske vladne uradnike in druge posameznike z velikimi viri in vplivom.

S podpisom posebnega izvršnega ukaza, pa si je odprl vrata za dodatne sankcije proti različnim ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. "Tega si ne želimo, ker bodo takšne sankcije škodovale svetovnemu gospodarstvu," je priznal Obama. Dosedanje sankcije ZDA in EU sicer niso z ničemer spremenile ruskega obnašanja.

Obama je povedal, da so sankcije posledica odločitev ruske vlade in to so odločitve, ki jih je mednarodna skupnost zavrnila. Rusija je vojaško zasedla Krim, izvedla referendum, na podlagi katerega si je ukrajinsko ozemlje sedaj tudi formalno priključila. Ukrajinska vlada pa se boji, da namerava Moskva poslati vojsko tudi na druge dele njenega ozemlja.

"Nadaljnje zaostrovanje položaja bo le še bolj osamilo Rusijo od mednarodne skupnosti," je dejal Obama in dodal, da so ZDA zaskrbljene zaradi postavitve ruske vojske na meji z Ukrajino na grozeč način.

"Želimo, da se Ukrajinci sami odločijo o svoji usodi in imajo dobre odnose z ZDA, Rusijo, Evropo, torej s komerkoli si želijo," je dejal Obama in kljub novim sankcijam ubral pomirljive tone. "Diplomacija med ZDA in Rusijo se nadaljuje in Rusija ima na izbiro, kako bo ravnala," je dejal ter odpotoval na Florido, kjer bo razpravljal s študenti in delavci o gospodarskih razmerah v ZDA.

Ruske sankcije

Rusija je uvedla sankcije proti več vidnim ameriškim politikom. Do te poteze je prišlo le nekaj minut zatem, ko je ameriški predsednik Barack Obama sporočil, da so ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim.

"Nihče ne bi smel dvomiti: na vsak sovražni napad bomo odgovorili v enaki meri," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Moskva uvaja sankcije proti devetim ameriškim visokim predstavnikom. Med njimi so tesni sodelavci ameriškega predsednika Baracka Obame Caroline Atkinson, Daniel Pfeiffer in Benjamin Rodhes ter senatorji Mary Landrieu, John McCain in Daniel Coats, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočilo ministrstvo, osebe, proti katerim so uvedli sankcije, ne bodo mogle več vstopiti v Rusijo.

Obama je pred tem razkril nove ameriške sankcije, ki širijo krog ljudi, ki so jim ZDA zamrznile premoženje in prepovedale potovanja v ZDA. Obama je povedal, da bodo sankcije prizadele dodatne višje ruske vladne uradnike in druge posameznike z velikimi viri in vplivom.

S podpisom posebnega izvršnega ukaza je Obama ob tem še odprl vrata za dodatne sankcije proti različnim ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. "Tega si ne želimo, ker bodo takšne sankcije škodovale svetovnemu gospodarstvu," je priznal ameriški predsednik.