zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama ob neuspehu v Ženevi grozi z novimi pritiski na Asada

Deli na:
Obama ob neuspehu v Ženevi grozi z novimi pritiski na Asada

Foto: Reuters

Drugi krog mirovnih pogajanj med sirsko vlado in opozicijo v Ženevi se bliža žalostnemu koncu. Danes namreč poteka še zadnje srečanje sprtih strani, napredka pa ni na vidiku. Ameriški predsednik Barack Obama je medtem v petek napovedal okrepitev pritiska na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

K današnjemu še zadnjemu neposrednemu srečanju sprtih strani v okviru drugega kroga pogajanj v Ženevi je pozval posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi. A opazovalci ocenjujejo, da je namen srečanja zgolj dajati vtis, da drugi krog vendarle ni bil popoln polom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mirovni pogovori so zašli v slepo ulico, ker je opozicija zahtevala, da se v ospredje postavi oblikovanje prehodne sirske vlade, ki bi prekinila spopade in državo popeljala do volitev, režimska stran pa o tem ni želela niti slišati in je na dnevni red skušala postaviti boj proti terorizmu, ki ga očitajo upornikom.


Medtem se je v sirski kaos ponovno vmešal predsednik ZDA z obljubo, da bo znova okrepil pritisk na Asada. Po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. v ameriškem Palm Springsu v petek zvečer po lokalnem času je namreč Obama dejal, da sta skupaj prišla do sklepa, da ne morejo zgolj reševati simptomov sirske krize, ampak se je treba lotiti osnovnega problema - Asadovega režima, ki ne dela za dobrobit svojih ljudi.

"Potrebovali bomo politično tranzicijo v regiji. Ne pričakujemo, da bomo to vprašanje rešili v kratkem času, prvi koraki pa bodo usmerjeni predvsem v reševanje humanitarne krize," je dejal Obama. "A obstajajo vmesni koraki, ki jih lahko naredimo, da povečamo pritisk na Asadov režim. Še naprej bomo tudi sodelovali z vsemi stranmi, da dosežemo napredek pri diplomatski rešitvi," je še dodal, ni pa razkril, kaj bi ti koraki lahko zajemali.

Na srečanju z Abdulahom so bili sicer v ospredju pozornosti predvsem sirski begunci, ki so pred prelivanjem krvi zbežali iz domovine v sosednjo Jordanijo. Obama je kralju obljubil finančno pomoč pri oskrbi teh beguncev, katerih število je naraslo že na 600.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.