900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama je že oddal svoj glas na predsedniških volitvah, v anketah vodi Romney

Deli na:
Obama je že oddal svoj glas na predsedniških volitvah, v anketah vodi Romney

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek v Chicagu predčasno izpolnil glasovnico za predsedniške volitve 6. novembra in pozval Američane, naj se udeležijo volitev. Dobil je tudi podporo Colina Powella in uredniške strani časopisa Washington Post, njegov protikandidat pa je v novi javnomnenjski raziskavi prvič doslej dobil 50 odstotkov podpore.

Obama, ki kot predsednik živi v Beli hiši, ima stalno bivališče še vedno v Chicagu, kjer je izkoristil možnost predčasne oddaje glasov. Predčasne volitve potekajo tudi v drugih zveznih državah, med njimi v Ohiu, ki je tudi letos ključna država za uspeh na predsedniških volitvah.

Revija Time je ocenila, da gre večina predčasnih glasov predsedniku Obami, vendar pa kampanja republikanskega kandidata Mitta Romneyja zagotavlja, da je trenutek premika navzgor odločno na njihovi strani.

Nova nacionalna javnomnenjska raziskave ameriške televizije ABC in časopisa Washington Post pritrjuje prav Romneyjevi kampanji, saj je pokazala, da 50 odstotkov verjetnih volivcev podpira republikanca, 47 odstotkov pa demokrata Obamo.

Po tej anketi sicer 52 odstotkov vprašanih še vedno pričakuje zmago Obame, vendar je to devet odstotkov manj kot septembra. Pričakovanja o Romneyjevi zmagi so se povzpela z 32 na 40 odstotkov. Glede gospodarstva v anketi Romneyju bolj zaupa 52 odstotkov verjetnih volivcev, Obami pa le 43 odstotkov.

Uredniška stran časopisa Washington Post je kljub temu v četrtek, podobno kot pred štirimi leti, spet podprla Obamo. Časopis ocenjuje, da je predsednikov načrt za ureditev proračunskih težav ZDA bolj realističen kot Romneyjev, ne glede na to, da je v prvem mandatu razočaral.

Obamo je ponovno podprl tudi nekdanji načelnik štaba združenih poveljstev in nekdanji državni sekretar ZDA Colin Powell. Zmerni republikanec je na ameriški televiziji CBS menil, da so ZDA glede gospodarstva pod Obamo ustavile strmoglavo padanje v brezno in počasi spet pridobivajo na višini. Problemi niso rešeni, vendar se rešujejo, je menil Powell, ki je dal Obami tudi trdno podporo glede nacionalne varnosti.

Kandidata danes nadaljujeta snubljenje volivcev po večini od devetih zveznih državah, ki bodo letos odločilne, ker se volivci tam še niso uspeli odločiti koga bodo večinsko podprli. Oba se osredotočata predvsem na Ohio, pa tudi Florido, Virginijo, Iowo, Nevado, Kolorado, New Hampshire in Severno Karolino.



Romney snubi široki krog volivcev, ki so zaskrbljeni zaradi gospodarstva in pravi, da nova štiri leta z Obamo na čelu ne bodo prinesla sprememb na bolje, ampak le ponovitev zadnjih štirih let visokih primanjkljajev, brezposelnosti in počasne rasti.

Obama se osredotoča na svojo bazo, ki jo mora spraviti na volišča. Predvsem na volivce latinsko ameriškega izvora in ženske. Demokrati so od republikanskega kandidata za zvezni senat v Indiani Richarda Mourdocka dobili novo kost za glodanje glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti.

Mourdock je izjavil, da nosečnost po posilstvu pomeni božjo voljo in ne opravičuje splava.

Romney je sporočil, da se s tem ne strinja, vendar pa Mourdocka še vedno podpira za senat. Obama je v četrtek v Tampi poudaril, da je to nov dokaz, da moški ne morejo sprejemati zdravstvenih odločitev za ženske.

Romneyju pri pomiku v sredino in prepričevanju neodločenih volivcev ne pomaga niti Donald Trump, ki je v sredo spet pogrel stare nesmisle glede Obamovega izvora in ponudil predsedniku pet milijonov dolarjev, če objavi podatke o svojem potnem listu in študijskih letih.

Trump je zagotovil, da njegova ponudba prinaša volilni preobrat. Za zdaj mu je prinesla le veliko kritik in posmehovanj. Znana novinarka Barbara Walter je povedala, da je Trump iz sebe naredil bedaka, druga Barbara, demokratska senatorka Boxerjeva iz Kalifornije, pa mu je ponudila 50 dolarjev, če zapre usta.

Tokrat so na Trumpa jezni tudi republikanci, ki si prav tako želijo, da utihne. Volivci, ki verjamejo, da Obama ni bil rojen v ZDA in v druge fantazije, so že trdno na strani Romneyja. Republikanski kandidat sedaj prepričuje "normalne" ljudi, ki jih lahko Trumpovi izpadi le odbijejo.