sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor zmagovalec volitev v šestih volilnih enotah, Türk v obeh ljubljanskih

Deli na:
Pahor zmagovalec volitev v šestih volilnih enotah, Türk v obeh ljubljanskih

Foto: Bobo

Borut Pahor je zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev v šestih volilnih enotah, njegov protikandidat Danilo Türk pa je več glasov dobil v Ljubljani. Absolutno večino glasov so Pahorju namenili v Novi Gorici, Türku pa v nekaterih ljubljanskih okrajih, Izoli, Kopru in Hrastniku. Milan Zver je najvišjo podporo dobil na Ptuju in v Škofji Loki.

Med volilnimi enotami je Pahor največjo podporo dobil v Postojni, kjer je zanj glasovalo 46,31 odstotka volivcev, nekaj manj, 43,88 odstotka, pa v volilni enoti Celje. V volilni enoti Maribor je Pahorja podprlo 41,85 odstotka volivcev, v Novem mestu pa 40,26 odstotka. Največ glasov je Pahor dobil tudi v volilnih enotah Ptuj (38,06 odstotka) in Kranj (37,49 odstotka).

Po drugi strani pa je bil Türk zmagovalec prvega kroga volitev v obeh ljubljanskih volilnih enotah. V enoti Ljubljana Center je zanj glasovalo 41,69 odstotka volivcev, za Pahorja pa 35,47 odstotka. Volivci v enoti Ljubljana Bežigrad pa so Türku namenili 38,72 odstotka glasov, Pahorju pa 37,76 odstotka. Türk je sicer najnižjo podporo dobil v volilni enoti Ptuj, kjer je zanj glasovalo 32,13 odstotka volivcev.

So pa volivci na Ptuju Zveru namenili najvišjo podporo med volilnimi enotami, saj ga je podprlo 29,8 odstotka volivcev. Najnižjo podporo Zveru pa so zabeležili v volilni enoti Postojna, kjer je zanj glasovalo 19,54 odstotka volivcev.

Med volilnimi okraji pa so Pahorju največjo podporo namenili volivci v "domači" Novi Gorici. V enem izmed novogoriških okrajev je namreč dobil 57,49 odstotka glasov, v drugem pa 54,67 odstotka. Po drugi strani pa je Pahorja v okraju Ljubljana Center podprlo le 29,87 odstotka volivcev.



Tamkajšnji volivci so največ glasov namenili Türku, in sicer 53,84 odstotka. Še več glasov, 54,08 odstotka je Turk dobil v okraju Ljubljana Šiška, več kot 50 odstotkov pa so mu namenili tudi volivci v Izoli, Kopru, Ljubljani Moste-Polje, Ljubljani Bežigrad in Hrastniku. Najmanj pa so Türku naklonjeni na Ptuju, kjer ga je podprlo le 18,37 odstotka volivcev.

Tretjeuvrščeni kandidat Zver pa je največ volivcev prepričal v enem izmed ptujskih volilnih okrajev, saj je tam zanj glasovalo 46,68 odstotka volivcev, v Škofji Loki pa 41,54 odstotka. Najnižjo podporo ima Zver v Kopru, kjer ga je podprlo le 9,54 odstotka volivk in volivcev.

Volilna udeležba je bila najvišja v volilni enoti Ljubljana Center, kjer se je volitev udeležilo 51,97 odstotka volivcev. Sledijo Ljubljana Bežigrad (49,78), Kranj (48,46), Celje (47,93), Novo mesto (46,75), Postojna (45,94). Najnižjo udeležbo so zabeležili v volilnih enotah Ptuj (44,92) in Maribor (44,71 odstotka).

Med posameznimi volilnimi okraji pa se je največ volivcev na volišča odpravilo v Ljubljani Šiška, in sicer 55,59 odstotka, pa tudi v Ajdovščini, kjer se je volitev udeležilo 55,29 odstotka volilnih upravičencev. Najmanj volivcev je na volitve odšlo v Piranu (36,78 odstotka) in na Jesenicah (37,91 odstotka).