favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novo podaljšanje roka ponesrečene zdravstvene reforme v ZDA

Deli na:
Novo podaljšanje roka ponesrečene zdravstvene reforme v ZDA

Foto: Reuters

Ameriška vlada je v ponedeljek sporočila, da se je rok za prijavo za sklenitev zdravstvenega zavarovanja preko zvezne spletne strani za vse tiste, ki želijo imeti zavarovanje že s 1. januarjem, podaljšal za en dan do danes. Tik pred iztekom ponedeljkovega roka je bil namreč naval ljudi brez zavarovanja prevelik in znova je prihajalo do težav.

Začetek izvajanja zdravstvene reforme, sprejete leta 2010, je za predsednika ZDA Baracka Obamo in demokrate trenutno še vedno huda polomija in če težave do pomladi ne bodo odpravljene, se obetajo resne politične posledice.

Vsi Američani brez zavarovanja se morajo zavarovati do marca 2014, sicer bodo plačali davčno kazen. To lahko teoretično storijo preko spletnih strani zvezne vlade, ki pokriva 36 držav, kjer republikanski oblastniki nočejo sodelovati pri reformi. Preostale zvezne države so vzpostavile svoje spletne strani.

Za zavarovanja se je bilo mogoče teoretično prijaviti od 1. oktobra. Teoretično zato, ker tega dejansko ni bilo mogoče storiti, saj spletne strani niso delovale.

Zdravstvena reforma zahteva, da se vsi zavarujejo. Tisti, ki nimajo dovolj denarja, kar je večina od 40 milijonov Američanov brez zavarovanja, lahko zaprosijo za proračunsko subvencijo. Pri teh najpogosteje prihaja do tehničnih težav in zapletov. Ko se takšna oseba le prebije skozi spletno stran, pride do kratkega stika med njo in zavarovalnicami, ki se pritožujejo, da dobivajo napačne podatke o tem, kdo je upravičen do česa.



Obamova vlada je doslej večkrat spremenila in preložila roke za sklepanje zavarovanj, vendar tega ne more početi v nedogled, saj so za delovanje reforme - ta že poteka npr. s tem, da lahko mladi do 26. leta starosti ostanejo na zavarovalnih policah staršev in da zavarovalnice ne smejo več zavračati bolnikov - potrebni milijoni mladih in zdravih, ki bodo plačevali premije.

Brez njih bi se sistem podrl, ker bi cene skokovito narasle in reforma bo izgubila smisel. Reforma je bila namreč sprejeta z namenom, da se znižajo stroški zavarovanja - čeprav Obamova administracija sedaj vse bolj trdi, da gre le za upočasnitev rasti stroškov najdražjega zdravstva na svetu.

Obama je v petek dejal, da se je za zavarovanje doslej prijavilo milijon ljudi. Do konca leta pričakujejo 3,3 milijona prijav, do marca pa sedem milijonov. Obama je v ponedeljek sam storil to, kar pridiga, in se je še sam prijavil na spletno stran v Washingtonu, čeprav zavarovanja ne potrebuje, ker je kot vrhovni poveljnik oboroženih sil zavarovan preko vojske.

Kljub temu se je zavaroval, da pokaže solidarnost z milijoni Američanov. Za razliko od njih pa je pri zavarovanju Obame po trditvah Bele hiše vse potekalo gladko.