Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi predsednik Črne gore je novinec Milatović, Đukanović se po 33 letih poslavlja

Deli na:
Novi predsednik Črne gore je novinec Milatović, Đukanović se po 33 letih poslavlja

Jakov Milatović - Foto: Facebook

Po prvih neuradnih rezultatih je na včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev v Črni gori zmagal politični novinec Jakov Milatović, ki ga podpira prosrbska vladna koalicija. Prejel je 58,9 odstotka glasov. Politični veteran in sedanji predsednik Milo Đukanović jih je prejel 41,1 odstotka.

To kažejo podatki nevladne organizacije, specializirane za javnomnenjske raziskave, Center za demokratično tranzicijo (CDT), po vseh preštetih glasovih, poroča podgoriški časnik Vijesti.

To pomeni, da se bo v Črni gori po desetletjih vladanja z oblasti poslovil Đukanović, ki je s svojo Demokratsko stranko socialistov (DPS) zaznamoval Črno goro pred in po razpadu nekdanje Jugoslavije.

Kot kandidat svoje DPS se je potegoval za tretji petletni predsedniški mandat, potem ko je bil od uvedbe večstrankarskega sistema leta 1991 tudi sedemkrat črnogorski premier. Njegov poraz bo pomemben tudi za njegovo stranko, saj sedaj lahko le težko pričakuje vrnitev na oblast na parlamentarnih volitvah, razpisanih za 11. junij.

Milatoviću, 36-letnemu ekonomistu, ki je v politiki manj kot tri leta in je namestnik predsednika Gibanja Evropa zdaj, ustanovljenega junija lani, so pred drugim krogom volitev jasno podporo izrazile prosrbske vladne stranke, ki so na oblasti od leta 2020, ko je DPS po več desetletjih na oblasti po volitvah pristala v opoziciji in kasneje izgubila tudi na lokalnih volitvah.


Vodje vladnih strank so Milatoviću že čestitali za izvolitev, poroča Radio Slobodna Evropa.

Premier v tehničnem mandatu in vodja Državljanskega gibanja Ura Dritan Abazović je ob tem dejal, da je "misija končana". "Pred Črno goro je svetla prihodnost. Skupaj si bomo prizadevali za evropsko, državljansko in ekološko državo," je dejal.

Vodja Demokratov Aleksa Bečić je dejal, da se je končalo diktatorsko obdobje, ki je trajalo 35 let. "To je zgodovinski dan, ko smo kot ena ekipa in ena država odločili, da slavimo svobodo," je dejal.

Pred prostori Gibanja Evropa zdaj so se zbrali podporniki Milatovića, ki proslavljajo njegovo zmago.

Po podatkih CDT je bila volilna udeležba v drugem krogu volitev večja za 7,7 odstotka kot v prvem krogu 19. marca. Danes je svoj glas oddalo 70,7 odstotka volivcev.