zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi italijanski parlament bo prvič zasedal 15. marca

Deli na:
Novi italijanski parlament bo prvič zasedal 15. marca

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je za 15. marec sklical prvo zasedanje novega parlamenta. Na ta dan bosta morali tako poslanska zbornica kot senat izvoliti svojega predsednika. Šele po tem bo Napolitano začel posvete s strankami in nekomu zaupal nalogo sestave nove vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za izvolitev predsednika 315-članskega senata je v prvih dveh krogih glasovanja potrebna večina 160 glasov, po tretjem krogu pa absolutna večina. Po četrtem krogu poslanci izbirajo med najuspešnejšima kandidatoma tretjega kroga.

V poslanski zbornici s 630 sedeži pa je za izvolitev predsednika potrebnih 420 glasov. Po drugem krogu je za to potrebna dvotretjinska večina, po četrtem pa zadostuje navadna večina glasov, pojasnjuje APA.

Po izvolitvi obeh predsednikov bo Napolitano začel posvetovanja s strankami, cilj katerih je ugotoviti pripravljenost na oblikovanje političnih povezav. Zatem bo Napolitano nekomu zaupal sestavo nove vlade. Po ocenah italijanskih političnih analitikov bi bila lahko nova vlada oblikovana v začetku aprila.


Vodja desne sredine, drugo uvrščene na volitvah, nekdanji premier Silvio Berlusconi pa je včeraj posvaril pred politično nestabilnostjo v državi in poudaril, da bi moralo biti že pred 15. marcem jasno, katero zavezništvo bo prevzelo vodenje vlade.

"V prihodnjih dneh moramo razmisliti o političnih scenarijih in predlogih za prihodnost države," je po poročanju APA poudaril Berlusconi. Pri tem je kot pomembno izpostavil, da se politične sile zedinijo glede reform, ki so v Italiji nujne. Med njimi je naštel znižanje davčnega pritiska, sanacijo bilanc in institucionalne reforme.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v nedeljo in ponedeljek je levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija osvojila tesno večino v poslanski zbornici, največ sedežev v senatu pa je pripadlo Berlusconijevemu desnosredinskemu zavezništvu. Leva sredina bo morala tako v zgornjem domu parlamenta, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, poiskati partnerja.

Novi parlament bo moral vladi izglasovati zaupnico, oba domova pa nato čaka še izvolitev Napolitanovega naslednika. Mandat trenutnega predsednika se namreč izteče maja, njegovega naslednika pa naj bi volili že aprila.