zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Matteo Renzi pričakovano mandatar za sestavo nove italijanske vlade

Deli na:
Matteo Renzi pričakovano mandatar za sestavo nove italijanske vlade

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes vodjo Demokratske stranke, 39-letnega Mattea Renzija, imenoval za mandatarja za sestavo nove vlade. To so sporočili iz predsednikovega urada po pogovorih predsednika z Renzijem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so dodali, je Renzi imenovanje sprejel z rezervo, običajno previdnostjo, ki bodočim premierom omogoča seznanitev s stališči koalicijskih partnerjev, preden uradno prevzamejo položaj.

Renzi je takoj po imenovanju napovedal, da se bo še danes sestal s predsednico poslanske zbornice Lauro Boldrini in predsednikom senata Pietrom Grassom, v torek pa bo s strankami začel koalicijske pogovore o sestavi vlade, ki bodo po njegovih ocenah trajali "nekaj dni". O novi vladi naj bi parlament glasoval še ta teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi mandatar sicer še nima zagotovljeno podpore v parlamentu. Nekdanji premier Silvio Berlusconi in vodja desnosredinske Naprej Italije je po pogovorih z Napolitanom konec tedna že dejal, da v Renzijevi vladi ne bodo sodelovali in da bodo odgovorna opozicija.

Tretja največja parlamentarna sila, opozicijsko gibanje Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla, pa je posvetovanja pri predsedniku bojkotirala in namesto preoblikovanja vlade zahteva nove volitve. Enako velja za desničarsko stranko Severna liga.

Ključna za nastanek nove Renzijeve vlade bo tako podpora Nove desne sredine Angelina Alfana, sicer manjše koalicijske partnerice vlade Enrica Lette. A Alfano je zatrdil, da je Renzija kot premiera pripravljen podpreti le, če ne bo naredil koraka preveč v levo in če bo program nove vlade usklajen s stališči Nove desne sredine, drugače bo zahteval nove volitve.

Kot je danes dejal novi mandatar bo najnujnejše vprašanje, na katerega bo morala odgovor najti nova vlada, visoka brezposelnost, zato je napovedal številne reforme. "Februarja bomo delali na nujnih reformah volilne zakonodaje in institucij, marca na reformi trga delovne sile, aprila na reformi javne uprave in maja na davčni reformi," je dejal Renzi.

Do imenovanja prihaja, potem ko je v petek s položaja odstopil Letta. Ta se je za ta korak odločil, ker je Demokratska stranka v četrtek z veliko večino potrdila Renzijev predlog za preoblikovanje vlade in mu tako odtegnila podporo.

Če Renziju uspe sestaviti nove vlado, bo postal najmlajši italijanski premier po drugi svetovni vojni ter tretji zapored, ki ni bil izvoljen neposredno. Prav tako bo najmlajši premier v EU.

Matteo Renzi - od župana Firenc do mandatarja

Matteo Renzi je ambiciozen 39-letnik, ki se mu po hitrem vzponu v italijanski politiki kmalu obeta glavna nagrada - mesto premiera. V strankarskem "državnem udaru" si je v četrtek zagotovil podporo svoje Demokratske stranke pri oblikovanju nove vlade, zaradi česar je dosedanji premier Enrico Letta odstopil.

Renzi je vrstice časnikov polnil od leta 2010 z obljubami, da bo očistil državo, v kateri vlada ostarela skorumpirana elita. Leta 2009 je postal župan rodnih Firenc in se leto dni kasneje pojavil na nacionalnem političnem odru. Decembra lani se je zavihtel na čelo Demokratske stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V tistem času je Renzi še zanikal, da bi želel strmoglaviti Letto. A že takrat številnih ni prepričal, saj ima mladi politik zgodovino neusmiljenih spopadov z rivali. V županski tekmi v Firencah je na primer potolkel svojega političnega mentorja Lapa Pistellija.

"Enrico mi ne zaupa, a se moti," je Renzi še januarja zagotavljal v pogovoru za časnik Corriere della Sera. "Moje osebne ambicije so manj pomembne od ambicij države: sem del ekipe," je govoril takrat.

Minuli četrtek pa je očitno le razkril pravi obraz, ko so strankarski veljaki na posebnem srečanju v Rimu odločali o preoblikovanju vlade. "Ljudje v politiki imajo pravico tvegati," je Renzi pojasnjeval po tej potezi. Letti se je zahvalil za opravljeno delo v zadnjih desetih mesecih, ob tem pa izpostavil "potrebo in nujnost začetka nove faze in dela nove vlade", ki bi morala zdržati vse do leta 2018.

Renzi je v svoji bleščeči politični karieri doslej zabeležil le en poraz, ko se mu ni uspelo povzpeti na položaj glavnega kandidata levosredinskega bloka na lanskoletnih volitvah. Porazil ga je Pier Luigi Bersani, ki mu nato ni uspelo prevzeti vodenja vlade, saj volitve niso dale jasnega zmagovalca. Po dolgotrajnem političnem kupčkanju se je Demokratska stranka vendarle dogovorila za sodelovanje s stranko nekdanjega premiera Silvia Berlusconija, a s kompromisnim premierom Letto.

V vmesnem času je Renzi očitno pripravljal teren zase. Poleti si je med drugim zagotovil sprejem pri najbolj vplivni ženski v evropski politiki, nemški kanclerki Angeli Merkel. Demokratsko stranko mu je medtem uspelo prepričati, da je prav on njihova najboljša opcija.

Nasprotno od Bersanija in številnih drugih pomembnih imen italijanske Demokratske stranke Renzi nima komunistične preteklosti. Je nekdanji krščanski demokrat, ki citira ustanovitelja skavtov Roberta Baden-Powella in se raje druži z uspešnimi poslovneži kot sindikalisti.

Njegovi kritiki trdijo, da ima veliko stila, a malo vsebine. Enako naj bi veljalo za enega od njegovih vzornikov, nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira. Prav tako nekatere moti Renzijev odnos z Berlusconijem, s katerem je novi italijanski mandatar prejšnji mesec dosegel dogovor o reformah volilne zakonodaje. Številni mu verjetno tudi ne bodo mogli hitro oprostiti izdaje Lette.

Na drugi strani je Renzi s svojim neformalnim stilom še posebej priljubljen pri mladih volivcih. Večkrat so ga videli kolesariti okoli Firenc, v javnosti pa se pojavlja v tesnih kavbojkah, usnjenih jaknah in z retro sončnimi očali na nosu. Na roke mu gre simpatični videz in fotogeničnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi italijanski mandatar napoveduje radikalne spremembe v smeri krepitve pravne države v Italiji in ponovnega zagona opustošenega gospodarstva. Analitiki opozarjajo, da se mora Renzi kljub izkazanemu potencialu šele dokazati. Ob tem bo pomembno tudi, koga bo postavil v svojo vladno ekipo.

Renzi je bil rojen 11. januarja 1975 v Firencah. Študiral je pravo in se s politiko prvič srečal pri 19 letih, ko je sledil stopinjam svojega očeta, krščanskega demokrata. Leta 1994 je ustvaril odbor za podporo Romanu Prodiju, ki je vodil italijansko levo sredino v boju proti Berlusconiju.

Nato je več let delal v marketinškem podjetju svoje družine, leta 2001 pa je resno stopil v politiko kot lokalni organizator za krščansko levosredinsko stranko Marjetica. Junija 2004 je bil prvi kandidat leve sredine na volitvah v firenški pokrajini in je zmagal z 58,8-odstotno podporo. Pozornost države pa si je prislužil šele z zmago v županski tekmi.

Renzi je poročen z nekdanjo kolegico iz skavtskih vrst in ima tri otroke. Če mu uspe sestaviti nove vlado, bo postal najmlajši italijanski premier po drugi svetovni vojni.