Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nove obtožbe na račun nekdanjega nemškega predsednika Wulffa

Deli na:
Nove obtožbe na račun nekdanjega nemškega predsednika Wulffa

Foto: Reuters

Nekdanji nemški predsednik Christian Wulff se je znašel v središču nove afere. Kot je poročal tednik Der Speigel, naj bi kot spodnjesaški predsednik pri družbi Siemens osebno prosil za denar za financiranje filma svojega prijatelja Davida Groenewolda.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, niti Wulffov niti Groenewaldov odvetnik nista želela komentirati obtožb, češ da je preiskovalni postopek v zvezi z obtožbami o korupciji še v teku, medtem ko so v državnem tožilstvu v Hannovru potrdili, da preiskujejo tudi v smeri omenjenih obtožb.

Po pisanju Der Spiegla naj bi Wulff decembra 2008 v pismu šefa Siemensa Petra Löschlerja zaprosil, "naj se Siemens močneje vključi v projekt".

Projekt naj bi bil Groenewoldov film John Rabe o direktorju Siemensa, ki je med drugo svetovno vojno na Kitajskem rešil več tisoč življenj. Šef Siemensa je sicer Wulffovo prošnjo zavrnil.

Der Spiegel še piše, da je prošnja sledila obisku Wulffa in njegove soproge na Oktoberfestu v Münchnu, ki ga je plačal Groenewold. Preiskovalci naj bi ugotavljali, ali obstaja povezava med obiskom in prošnjo.

Wulff, doslej najmlajši predsednik Nemčije, je s položaja odstopil 17. februarja letos. To je storil, potem ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem njegove imunitete zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška.