stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Francois Hollande danes na prvem obisku v Sloveniji

Deli na:
Francois Hollande danes na prvem obisku v Sloveniji

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande bo kot prvi predsednik Francije na uradnem obisku v Sloveniji. Ob gostitelju, predsedniku Borutu Pahorju, se bo srečal še s premierko Alenko Bratušek in predsednikom DZ Jankom Vebrom. Obisk je pomemben za krepitev sodelovanja na vseh ravneh in poglabljanje strateškega partnerstva, sklenjenega leta 2011.

Kot so še sporočili iz urada predsednika republike, bosta strani izmenjali tudi stališča o možnostih tesnejšega sodelovanja med državama v evropskih zadevah, povezanih z reševanjem finančne in gospodarske krize, širitvijo EU in aktualnimi mednarodnimi temami, kot so razmere v južnem Sredozemlju.

Hollande bo obisk začel dopoldne na Brdu pri Kranju, kjer se bo kot poseben gost udeležil srečanja predsednikov držav Zahodnega Balkana in EU, t.i. procesa Brdo, kjer se bo srečal s skoraj vsemi predsedniki. Na Brdu bo tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki se bo sestala s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.

Dvostranski uradni obisk bo začel popoldne, ko ga bo Pahor z vojaškimi častmi sprejel na ljubljanskem Kongresnem trgu. Nato bosta odšla do sedeža Univerze v Ljubljani, kjer se bosta srečala z rektorjem univerze Ivanom Svetlikom, ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom ter skupino študentov. Govorili bodo o brezposelnosti mladih, ki je pereč problem tako za celotno EU kot Francijo in Slovenijo.

Po ločenih pogovorih z gostiteljem, premierko Bratušek in predsednikom DZ Vebrom, se bo visoki gost s premierko zvečer še sprehodil ob Ljubljanici.

Francija, drugo največje gospodarstvu v območju evra s 66 milijoni prebivalcev, sodi med pet ključnih trgovinskih partneric Slovenije. Leta 2012 je obseg blagovne menjave znašal 2,1 milijarde evrov.

V Sloveniji je že prisotnih več pomembnih francoskih podjetij. Francija je zainteresirana za sodelovanje tudi v načrtovani slovenski privatizaciji in želi povečati investicije. Največ zanimanja naj bi bilo za energetska podjetja, banke in živilsko industrijo.