Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

Nove luksuzne križarke namesto nasedle Costa Concordie

Deli na:

Družba Costa Crociere, lastnica križarke Costa Concordia, ki je januarja nasedla pred italijansko obalo, želi ponovno zavzeti uspešen položaj na trgu luksuznih križarjenj. Maja bo namreč v Benetkah prvič izplula nova križarka Costa Fascinosa, ki naj bi nadomestila nasedlo Costo Concordio.

S križarko Costa Fascinosa bo lahko potovalo 3800 potnikov. Družba Costa Crociera je vanjo vložila 510 milijonov evrov, zgradil pa jo je ladjedelniški koncern Fincantieri. Pri gradnji križarke je sodelovalo 3000 ljudi.

Costa Fascinosa bo svojo prvo plovbo začela v Benetkah, na svoji enotedenski poti pa bo obiskala italijansko mesto Bari, Hrvaško in Grčijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi nesreče Coste Concordie pred otokom Giglio za prvo plovbo Coste Fascinose ne pripravljajo nobene slovesnosti, so še sporočili iz družbe Costa Crociere. Slednja namerava svojo floto v prihodnje še povečati. Fincantieri namreč že gradi 132.500 ton težko križarko, s katero bo lahko potovalo skoraj 5000 potnikov. Družba želi z novo ponudbo odpraviti strahove turistov in po januarski nesreči znova začeti uspešno poslovati.

Costa Concordia z več kot 4200 potniki na krovu je 13. januarja nasedla ob toskanski obali. Pri tem je umrlo 32 oseb. Kapitan ladje Francesco Schettino, ki so ga prijeli dan po nesreči, še naprej ostaja v hišnem priporu. Obtožen je nenaklepnega uboja, povzročitve brodoloma in ker je zapustil ladjo, preden so evakuirali približno 4200 potnikov in članov posadke. Za to mu grozi skupno 15 let zapora.

Nasedlo križarko bodo maja znova splavili in odvlekli v eno izmed italijanskih pristanišč. Morsko dno na kraju nesreče bodo očistili in ponovno posejali z morskim rastlinjem. Dela naj bi trajala okoli dvanajst mesecev.