pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Costo Concordio naj bi še pred turistično sezono odstranili z obale

Deli na:
Costo Concordio naj bi še pred turistično sezono odstranili z obale

Foto: Reuters

Ostanke nasedle križarke Costa Concordia pred italijanskim otokom Giglio naj bi junija končno odvlekli s prizorišča nesreče, pred tem pa naj bi marca sprejeli odločitev, v katero pristanišče, je včeraj na novinarski konferenci v Rimu dejal vodja italijanske civilne zaščite Franco Gabrielli, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Delamo na tem, da Coste Concordie ob začetku turistične sezone ne bo več pred otokom Giglio. Ta faza je zelo občutljiva, a smo glede na dosedanji potek dogodkov optimistični," je potrdil italijanski minister za okolje Andrea Orlando.

Obenem je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal, da se italijanska vlada nagiba k temu, da bi križarko odvlekli v katero od italijanskih pristanišč. "Za nas ni pomembna samo razgradnja ladje, pač pa tudi odstranitev odpadkov, ki bodo nastali pri razrezu. Odstranjevanje odpadkov bo moralo ustrezati najsodobnejšim okoljevarstvenim standardom, ki bodo v EU začeli veljati leta 2020," je pojasnil minister.


Franco Porcellacchia, predstavnik družbe Costa Crociere, lastnice nasedle križarke, ki je pri družbi odgovoren za razgradnjo križarke, pa je dejal, da tudi v tujini obstaja interes za razrez križarke. Zanimanje so doslej pokazala zasebna podjetja iz petih držav, in sicer Turčije, Norveške, Velike Britanije, Francije in Kitajske.

Potem ko so Costo Concordio stabilizirali in jo pripravili na prezimovanje, jo nameravajo sedaj narediti plovno, za kar naj bi poskrbelo skupno 30 plastičnih zabojev. Ti naj bi ladji omogočili plovnost. Stroški odstranitve so medtem že narasli na več kot 600 milijonov evrov in se še višajo.

Križarka je nasedla pred otokom Giglio 13. januarja 2012. Umrlo je 32 od več kot 4200 ljudi na krovu. Ob skorajšnji drugi obletnici katastrofe se bodo na otoku Giglio ponovno spomnili na žrtve nesreče. "Pred družinami umrlih in pred samimi umrlimi imamo moralno dolžnost, da se jih spominjamo," je poudaril župan otoka Sergio Ortelli.